Peumans: "Ban die iPhone uit parlement"

Als het van parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) afhangt, zouden alle parlementsleden hun smartphones en laptops aan de kant moeten laten tijdens debatten in het Vlaams Parlement. "Dat heeft niet met mij te maken, maar met respect voor elkaar. Men stelt een vraag en begint dan op zijn iPad te tokkelen. Verschrikkelijk is dat", aldus Peumans in een gesprek met Belga. 

"Ik krijg daar er regelmatig opmerkingen over van burgers die dat onbeschoft vinden. Ik ben op bezoek geweest in het Schotse parlement. Niemand was daar met zijn iPad of smartphone bezig. Als ik één ding zelf mocht doorvoeren in het parlement was het dat: het afschaffen van de iPads en iPhones in het parlement", zegt de parlementsvoorzitter. 

Peumans is naar eigen zeggen volledig klaar voor de lokale verkiezingen van 2018. Die worden volgens Peumans heel belangrijk voor zijn partij en cruciaal voor de regionale en federale verkiezingen het jaar nadien. "Die gemeenteraadsverkiezingen zullen moeten aantonen dat de N-VA erin geslaagd is goed beleid te leveren. Die verkiezingen gaan heel bepalend zijn. Gaan we ons niveau van 2012 kunnen handhaven? Hoe beter de uitslag in 2018, hoe makkelijker de aanloop naar 2019. Zelf wil de 65-jarige Peumans zich "volop gooien" in de verkiezingen van 2018 en 2019. "Ik sta altijd voor mijn partij klaar. Het kan zijn dat ze zeggen dat ze mij niet nodig hebben, maar dat denk ik niet".