Dossier Referendum Brexit

Integraal: Michel reageert op Brexit

Premier Charles Michel heeft naar aanleiding van de Brexit een uitgebreid interview gegeven aan VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. Michel heeft het over de toekomst van Europa, maar ook over de gevolgen voor België en voor de Britten zelf.

"Ik wil geen boodschap van paniek geven, we moeten het hoofd koel houden en een manier vinden om snel weer aan te knopen met het Europese project. Maar dit resultaat is hoe dan ook een klap voor Europa." "Ik stel voor in juli een conclaaf te houden, waar op het hoogste politieke niveau een duidelijke oriëntatie voor de toekomst van Europa wordt gekozen. Dat betekent een conclaaf zonder aanwezigheid van het Verenigd Koninkrijk."

De premier wil nu snel samenzitten met de andere Europese staatshoofden. "De bedoeling moet zijn om snel enkele duidelijke engagementen te nemen. Wat met de verdere eenmaking van de binnenlandse markt? Wat met de energie-unie en de realisatie van de digitale agenda? Wat met de verdieping van de Europese en monetaire Unie en de interne en externe veiligheidspolitiek?"

"Nieuwe droom"
Michel blijft naar eigen zeggen overtuigd dat het Europese project de mooiste droom van de vorige eeuw was, "en ik ben ook overtuigd dat het mogelijk moet zijn dit momentum te gebruiken voor een nieuwe perspectief, een nieuwe droom". Toch geeft hij toe dat de uitbreiding de voorbije jaren tot 28 staten de Unie ineffecient en traag gemaakt heeft. "Ook ons land moet te lang wachten op beslissingen."

Bekijk hier her integrale interview