De Ceulaer: "Ik vind Dewinter een racist"

Niet Bart De Wever (N-VA), wel Filip Dewinter (Vlaams Belang) is de meest invloedrijke politicus van de laatste dertig jaar. Althans, dat zegt Joël De Ceulaer, journalist bij De Morgen, in het online debatprogramma De Meulemeester in Debat. De Ceulaer heeft een specifieke reden om dat te zeggen: “Hij heeft het politieke debat verziekt met haat en verdeeldheid.” En zijn conclusie: “Ik vind het een racist.”

De Ceulaer legt ook verantwoordelijkheid bij andere partijen: “Ik neem hem dat kwalijk, maar ook de andere partijen die nooit iets gedaan hebben om daar tegen in te gaan. Als gevolg daarvan heeft nooit iemand fatsoenlijk geïnvesteerd in de islam, is er nooit iets gedaan aan discriminatie op de arbeidsmarkt. Gewoon omdat ze opgejaagd werden door de partij van meneer Dewinter.”

Vilein
“Die redenering klopt niet”, reageert Dewinter. “Wat we vandaag vaststellen is dat, ondanks alle pogingen om de islam te paaien, het allemaal mislukt is. De multicultuur is failliet omdat een multiculturele samenleving nooit kan werken”, werpt Dewinter zijn discours op.

Een racistisch discours volgens De Ceulaer: “Hij is natuurlijk slim. Strikt genomen doet hij niets verkeerd. En hij mag zijn ding zeggen, hij mag aan het woord komen. Maar hij appelleert aan een grondstroom die nu eenmaal in de samenleving aanwezig is en hij voedt die. Dat vind ik vilein.”

Stijlfiguur
Maar Dewinter wuift ook dat argument weg en legt de verantwoordelijkheid op zijn beurt bij de media: “U hebt het zelf toegegeven dat het fout was om mij jarenlang niet te willen interviewen. En dan neemt u het mij kwalijk dat ik scherp moet uithalen om de nodige aandacht te krijgen. Het is een stijlfiguur, niet meer dan dat”, besluit hij.