"Vlaams Belang wordt weer grote partij"

Vlaams Belang wordt weer een grote partij. Dat zegt Joël De Ceulaer, opiniërend journalist bij De Morgen, in het online debatprogramma De Meulemeester in debat op vtmnieuws.be. “Maar we hebben al bewezen die partij te kunnen uitzweten”, voegt hij eraan toe.

De Ceulaer ziet meerdere factoren voor die groei: “Het feit dat N-VA regeert en nu veel mensen teleurstelt”, noemt hij de voornaamste reden. Laat het net de partij zijn die Vlaams Belang ook deed krimpen. “Want er is maar één man verantwoordelijk daarvoor en dat is Bart De Wever. De rest had het lef niet.”

Uitzweten
Maar ook de huidige maatschappelijke ontwikkelingen spelen mee: “De conjunctuur zit goed voor de partij. Dat is vrij duidelijk. Je ziet het overal gebeuren, in de VS met Trump en Wilders in Nederland.”

Meteen ook het probleem van Vlaams Belang volgens De Ceulaer: “Vlaams Belang was wel eerst. Wij hebben dat hier allemaal al eens gehad. Ze gaan dus wel groeien, maar de partij zit in het cordon sanitaire en onze democratie is robuust genoeg om zo’n partij uit te zweten”, klinkt het.

Breuk met verleden
Daarmee is de cruciale term gevallen: cordon sanitaire. De reden waarom Vlaams Belang buitenspel wordt gehouden. De Ceulaer ziet wel een uitweg voor de partij, al is het een opmerkelijke: “Een grondige breuk met het verleden. Meneer Dewinter en de rest van de oude garde, die zo lang mensen heeft geschoffeerd, moet ontslag nemen uit die partij. Ze moeten hun fouten rechtzetten en hun excuses aanbieden.”

Verantwoorden
Advies dat bij Dewinter in dovemansoren valt. “U bent journalist bij De Morgen, een zelfverklaarde linkse krant. En u komt mij zeggen dat ik ontslag moet nemen en op mijn blote knieën vergiffenis moet vragen. Ik moet mij niet verantwoorden tegenover een journalist. Wel tegenover mijn kiezer. Die al 28 jaar op mij stemt. Hij is mijn enige criterium”, slaat Dewinter terug.

Dewinter voor premier
En het kopstuk van Vlaams Belang gaat nog een stap verder: “Laat ons het eens proberen met Dewinter als premier. Zouden de grenzen dicht geweest zijn? Ja. Zou de islam een erkende godsdienst zijn geweest? Nooit. Zouden we de problemen hebben die onze samenleving letterlijk en figuurlijk terroriseren? Ik geef het op een blaadje: nee”, maakt Dewinter zich sterk. “Als onze problemen zijn van de baan. De heiligverklaring is nabij”, reageert De Ceulaer smalend.