Jambon: "In heel België politiezones fuseren"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil in het hele land politiezones fuseren waar nodig. “Nu zijn er 189 politiezones in België voor tien miljoen inwoners. Er moeten fusies komen”, aldus Jambon in VTM NIEUWS.

Jambon dringt de laatste tijd niet meer aan op de eenmaking van de Brusselse politiezones. De kritiek luidt dat hij zwicht voor de Franstalige partijen. Maar daar wil Jambon niet van weten: “Er zijn in het hele land 189 zones. Er moeten overal fusies komen, niet alleen in Brussel. Maar het regeerakkoord zegt dat we dat proces moeten aanmoedigen, verplichten is dus moeilijk. We moeten daarom zoeken naar een meerderheid”, legt Jambon de situatie uit.

Veiligheidsbril
Toch is de kritiek bij de Vlaamse achterban niet mals. Kritiek die Jambon wel kan begrijpen, maar “tussen wensen en politieke realiteit is altijd een kloof. We moeten bovendien stoppen met een communautaire bril naar de Brusselse politiezones te kijken, maar wel met een veiligheidsbril. Dan zal iedereen de noodzaak van een fusie inzien”, maakt Jambon zich sterk.

Een fusie die ook bekeken moet worden voor de rest van het land volgens de minister: “In New York is er één politiezone voor 8,5 miljoen inwoners. En daar werkt het perfect. Hier zijn er 189 voor tien miljoen inwoners.”

Schaalvergroting
Een schaalvergroting die ook de afstand tussen politie en bevolking vergroot? “Integendeel. Je krijgt net meer capaciteit voor de gemeenschap en voor nabijheid. In New York zijn er zo 5.000 agenten die zich enkel focussen op de wijken”, verwijst Jambon opnieuw naar zijn werkbezoek van eerder deze maand.