Dossier Terreurdreiging

"Kan niet zeggen wat plan terroristen was"

De vraag die na de antiterreuractie overblijft is: zijn we aan een drama ontsnapt? Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) schept geen duidelijkheid. “Ik kan niet onthullen wat de plannen waren, het onderzoek loopt nog”, zegt hij aan VTM NIEUWS. Maar hij benadrukt ook dat die ene actie geen eindpunt hoeft te zijn: "We blijven alert."

Volgens Jambon is het onderzoek nog gaande en is het “te vroeg om wereldkundig te maken wat er precies gepland was. Ik wil het onderzoek niet schaden”, zegt Jambon. Toch kan ook hij niet ontkennen dat de grootschaligheid van de operatie bewijst dat er wel degelijk een dreiging was. “Maar dat wisten we. We wisten dat de terreurdreiging nog niet voorbij was. Ik wil erop wijzen dat de actie ’s nachts plaatsvond. Dat kon vroeger niet, maar nu wel door onze antiterreurmaatregelen.”

Ondanks de politieactie en het vermoeden dat de verdachten wilden toeslaan tijdens een match van de Rode Duivels, wordt het dreigingsniveau niet verhoogd. “We blijven op drie omdat er geen concrete gegevens waren van een plaats en een tijdstip”, legt Jambon uit. Maar de minister blijft voorzichtig: "We blijven alert en er valt niet uit te sluiten dat er nog acties zullen plaatsvinden. Maar details kan ik daar niet over geven."

"Boodschappenlijst terroristen"
Gisteren raakte ook bekend dat enkele ministers extra veiligheidsmensen bij zich krijgen. En ook daarover houdt Jambon de lippen stijf op elkaar: “Om nu op te lijsten wie wel en wie geen extra bescherming krijgt, is geen goed idee. Ik ga geen boodschappenlijstje aan de terroristen geven.”

De maatregel komt er ook een dag na de brutale moord op de Britse politica Jo Cox. Maar een verband is er niet. “We hebben ook hier al veel politici gehad die bedreigd werden. Bart De Wever, premier Michel constant. Mensen in zo’n functie zijn nu eenmaal gedroomde doelwitten”, aldus Jambon. Toch is de minister ontstemd over de moord op Cox: “Als iemand gedood wordt omwille van een mening, dan is dat afschuwelijk en een democratie onwaardig. In een democratie horen harde woorden te vallen en mag niemand zich inhouden om zijn gedacht te zeggen.”

Politiezones
Jambon kwam in het gesprek ook even terug op de kritiek die hij krijgt op het uitblijven van eengemaakte politie in Brussel. “Een fusie in Brussel is nodig, maar niet enkel daar. Er zijn nu 189 politiezones in ons land, voor tien miljoen inwoners. In New York is er één zone, voor 8,5 miljoen inwoners.”

Bekijk ook: