Hebben terroristen 4 ministers in vizier?

Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse OCAD heeft serieuze aanwijzingen dat terreurcellen van gewapende Syriëstrijders het gemunt hebben op vier topministers van de federale regering: premier Charles Michel (MR), buitenlandminister Didier Reynders (MR), binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en justitieminister Koen Geens (CD&V). Zij staan sinds vrijdagavond 20 uur onder politiebescherming. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Vrijdag moesten de vier ministers meteen hun familieleden contacteren om na te gaan waar die zich op dat moment bevonden. Daarop kreeg de lokale politie van de betrokken zones de opdracht om alle betrokkenen - een dertigtal in totaal - meteen de nodige bescherming te bieden en hen zo snel mogelijk naar huis te begeleiden.

Het OCAD geeft geen details over de herkomst en de ernst van de bedreigingen. De politiebescherming zou alvast minstens een week van kracht zijn. In de loop van zaterdag staat een crisisvergadering gepland.

Jambon en Geens: "Vervelend voor familie"
Minister van Veiligheid Jan Jambon heeft het in het interview eerst over de antiterreuractie van afgelopen nacht. Daarna vraagt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert aan Jambon en Geens over de extra bescherming die de 4 ministers krijgen.

Jambon geeft toe dat hij momenteel beschermd wordt als minister. "Dat is het gevolg van de huidige situatie maar meer kan ik daar niet over zeggen", aldus Jambon, die wel nog meegaf dat het vervelend is voor zijn familie. Ook minister van Justitie Koen Geens geeft toe dat hij extra bescherming krijgt. "Ik ben heel dankbaar dat ze dat willen doen", zegt hij. "Het is vervelend maar er zijn nog ergere dingen in het leven dus we ondergaan het rustig. We zullen zien hoe lang dat nog nodig is, maar ik hoop niet heel lang."