Heibel rond driekleur in Vlaams Parlement

Heibel in het Vlaams Parlement. Het cateringbedrijf van het parlement had vlaggetjes met de Belgische driekleur in het bedrijfsrestaurant gehangen voor een EK-actie. Die zouden nu op vraag van parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) weggehaald zijn. “N-VA maakt zich onsterfelijk belachelijk”, zeggen ze bij Open Vld. Peumans zelf ontkent met klem dat de vlaggetjes van hem weg moesten.

Vlaanderen hangt sinds afgelopen zaterdag vol met Belgische vlaggen om de Rode Duivels op het EK te steunen. Ook het bedrijfsrestaurant van het Vlaams Parlement was versierd. Maar die vlagjes moesten plots weg. Volgens Het Nieuwsblad was het parlementsvoorzitter Peumans zelf die ze liet verwijderen.

“We dragen principieel enkel de vlag van Vlaanderen. Een tricolore vlag ga je bij ons nooit zien”, zei het kabinet van Peumans aan de nieuwssite newsmonkey. Maar de N-VA’er ontkent nu dat hij die vlagjes heeft laten weghalen.

Oplossing?
Ook Open Vld reageerde al op het voorval: “N-VA maakt zich belachelijk. Kneuterigheid ten kop”, schreef Thomas Vanwing, woordvoerder van Open Vld in de Kamer op zijn Facebook- en Twitterprofiel.

Herman De Croo heeft dan weer een andere oplossing voor het vlaggenprobleem in het parlement, een dubbele vlag: “Je hebt aan de ene kant de Vlaamse leeuw, dat is onze eigenheid en onze manier van ageren als Vlamingen", legt hij aan VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. "Aan de andere kant van dat papier heb je de Belgische vlag, het kader waarin die vrijheid en zelfstandigheid op het niveau waar wij het wensen, zich volstrekt. Er is in mijn overtuiging geen tegenstrijdigheid. Je kan het papier toch niet in de dunne kant proberen te scheuren.”

Foto: Thomas Vanwing