"Geen extra taks op vermogenswinst"

Voor Open Vld is een nieuwe vermogenswinstbelasting uitgesloten. “Dat is evident. We hebben al genoeg belastingen betaald”, zegt Vincent Van Quickenborne in het online debatprogramma De Meulemeester in Debat op vtmnieuws.be.

Binnen deze regering is het vooral CD&V die deze zomer, bij de nieuwe begrotingscontrole, de vermogenswinstbelasting op tafel wil leggen. Toch zet ook N-VA voorzichtig de deur op een kier, maar Open Vld gooit die meteen weer dicht: “We heffen al enorm veel taksen op inkomsten uit vermogen”, zegt Van Quickenborne. “Dat levert al 17 miljard euro op. En dat wordt al vooral betaald door de rijksten. Nog nieuwe vermogenswinstbelastingen willen we niet. Dat is evident.”

Rutten
Van Quickenborne treedt daarmee zijn voorzitster Gwendolyn Rutten bij, die dit weekend in VTM NIEUWS een extra belasting op vermogenswinst al fors afschoot. En net als Rutten schermt Van Quickenborne met het ondernemersklimaat: “Mogen we nog eens denken aan het feit dat er hier ondernomen moet worden”, klinkt het.

Vermogensbelasting
Maar voor Peter Mertens, voorzitter van PVDA, gaat zo’n vermogenswinstbelasting niet ver genoeg. Hij denkt aan een vermogensbelasting, die enkel de rijkste 2 à 3% zou betalen. “Dat levert tussen de zes à acht miljard euro op. En het goede aan zo’n taks is dat de middenklasse buiten schot blijft”, legt Mertens uit.

Maar Van Quickenborne schiet zijn voorstel meteen weer af: “Dat is totaal onhaalbaar. Om dat te kunnen heffen heb je een vermogenskadaster nodig. Je moet in elk huis gaan kijken welke bezittingen er zijn. En dat bij elf miljoen Belgen en elk jaar opnieuw. Daarvoor is een leger ambtenaren nodig”, aldus de liberaal. En hij voegt er nog een punt aan toe: "Bovendien is dat Big Brother. De fiscus weet in dat geval alles over je."