Snellere erkenning rampen in Vlaanderen

Hoe lang het nog zal duren vooraleer de wateroverlast van de afgelopen weken zal erkend worden als natuurramp is nog niet duidelijk. Door de 6de staatshervorming zou dit in de toekomst wel sneller moeten kunnen gaan. De erkenning van een natuurramp is nu een Vlaamse bevoegdheid geworden. Nu zitten we echter nog in het oude systeem en daarom duurt het allemaal wat langer. Dat heeft de voorzitter van Open Vld, Gwendolyn Rutten in  VTM NIEUWS gezegd.

De erkenning van de wateroverlast van de afgelopen dagen is voor vele slachtoffers een belangrijke zaak. Als de erkenning er komt, zal de verzekering de schade ook dekken. In het andere geval wordt enkel brandschade gedekt. Rutten heeft zelf gezien hoe het water in haar thuisdorp, Rillaar, een deelgemeente van Aarschot, lelijk heeft huisgehouden. Met de laarzen in het water zag ze huizen waar de schade gigantisch was.

"De impact was enorm voor diegenen die water hebben binnengehad. Mensen proberen te redden wat redden kan, de wanhoop viel op hun gezichten te lezen. We zullen dit als ramp erkennen, maar het duurt op dit moment nog een beetje langer dan bijvoorbeeld in naburige landen, zoals Frankrijk." Wanneer de 6de staatshervorming volledig zal doorgevoerd zijn, wordt de erkenning van natuurrampen een Vlaamse bevoegdheid. En dan zal het volgens Rutten allemaal sneller gaan.