"Arcobelofte is bijna gelijk aan een wet"

Hendrik Bogaert (CD&V) vindt dat de regering kost wat kost de Arco-spaarders moet beschermen. De belofte die premier Yves Leterme (CD&V) destijds deed is voor Bogaert "bijna gelijk aan een wet". Dat zei hij vanmiddag in De Meulemeester in Debat.

"Op het ogenblik dat Yves Leterme in de camera zei: 'ik ga u beschermen', is dat in de coalitie uitgesproken en ik vind dat we die belofte moeten houden", zegt Bogaert, "Woorden die op dat moment worden uitgesproken, dat is bijna een wet."

Wie gaat betalen?
Over hoe de Arco-spaarders hun geld zullen terugkrijgen, is Bogaert minder duidelijk. "Ik ga niet op de modaliteiten ingaan. Het zou stom zijn om het met een grote spectaculaire uitspraak te verbrodden voor die mensen", zegt hij. Toch dringt Bogaert aan op een snelle oplossing en roept hij de regering op om het dossier niet voor zich uit te schuiven: "We moeten dit nu oplossen naar de geest en de letter van het regeerakkoord."

"Mensen van Arco moet je in de bak steken"
Volgens Jean-Marie Dedecker (LDD) moet de christelijke zuil de Arco-spaarders terugbetalen. "Ze hebben centen genoeg, desnoods verkopen ze hun ziekenhuizen aan de overheid", zegt hij, "Niet de overheid moet dit betalen."

Daarnaast is Dedecker ook hard voor heel het Arco-verhaal: "Die mensen van Dexia én Arco, die mag je van mij in de bak steken!"

Snel oplossing

Zondag zei CD&V-minister Hilde Crevits nog dat er dringend een oplossing moet komen voor de Arco-spaarders. "In het regeerakkoord staat de zin dat er snel een oplossing moet komen voor het Arco-dossier. De vier regeringspartijen hebben zich daartoe geëngageerd, laat ons daar nu echt werk van maken", zei ze in de studio's van VTM NIEUWS.