Comeback Dedecker? "Ze trekken aan mijn mouw"

Jean-Marie Dedecker sluit een terugkeer in de toppolitiek niet uit. “Het kriebelt van colère”, zegt hij in De Meulemeester in Debat op vtmnieuws.be, waar hij samen met Hendrik Bogaert (CD&V) te gast was. “Wanneer ik die verhaaltjes over stakingen hoor, heb ik goesting om de tv van de muur te trekken. Wij zijn klaar.”

Of hij Lijst Dedecker weer in gang wil trekken, laat Dedecker voorlopig nog in het midden. “Maar wij zijn klaar”, zegt hij. “U weet dat we nog een spaarpotje hebben, ik heb zelfs mandatarissen, maar het gaat nog over een opportuniteit. Samen met Vlaams Belang zijn we gekannibaliseerd door N-VA.”

Dedecker mikt nog steeds op het rechtse kiespubliek, dat volgens hem ontgoocheld is in de N-VA. “Wat is de opportuniteit? Dat de kracht van verandering de kracht van ‘verankering’ is en dat ze hun beloften niet kunnen inlossen”, klinkt het. “Niet iedereen die misnoegd is, mag terug naar het Vlaams Belang gaan. Er is een tussenpartij en dat is mijn partij.”

Dilemma: profiteren of herbeginnen
Over zijn persoonlijke rol blijft Jean-Marie Dedecker op de vlakte. “Ik ben al 64, ik heb al wat gegeven”, zegt hij. “Ik heb nog vijfhonderd weken goed te leven, ik zit op een prostaatleeftijd. Even profiteren mag ook voor mij. Het is een dilemma: men trekt aan mijn mouw om te herbeginnen, maar ik heb al veel gemist in mijn leven dat ik ook nog willen inhalen.”

Van judo naar politiek
Jean-Marie Dedecker raakte bij het brede publiek bekend als trainer van Belgische topjudoka’s, zoals Ulla Werbrouck en Gella Vandecaveye. Na zijn sportcarrière stapte hij in 1999 in de politiek, bij het toenmalige VLD. Dedecker groeide in de partij tot een van de beruchtste politici en dong in 2004 zelfs mee naar het voorzitterschap.

Kartelbreker
Maar de partij had het steeds moeilijker met het ongeleide projectiel dat Dedecker soms was. In oktober 2006, na de gemeenteraadsverkiezingen, werd hij uit de partij gezet. Maar het zou voor Dedecker nog maar het begin zijn van een zeer woelige politieke periode. In november 2006 stapte hij over naar N-VA, wat meteen het einde betekende van het kartel tussen N-VA en CD&V.

CD&V kon het niet vinden met de figuur Dedecker en besloot alleen voort te gaan. Een beslissing die N-VA te ver vond gaan: de partijraad koos voor het kartel en niet voor Dedecker, die in december uit de partij stapte.

Lijst Dedecker
Het moment om zelf een partij te starten. In januari 2007 zag Lijst Dedecker (LDD) het levenslicht, bij de verkiezingen van dat jaar haalde de partij meteen vijf kamerzetels binnen. Maar LDD kende net als zijn voorzitter een woelig bestaan, zeker toen Dedecker in 2009 een oorlog ontketende met Karel De Gucht. Hij had een privédetective ingehuurd om te controleren of De Gucht gesjoemeld had bij vastgoedtransacties. 

Echt goed kwam het niet meer met de partij. Bij de verkiezingen in 2010 haalde hij maar één zetel in de Kamer. Een teleurstellend resultaat, Dedecker besloot zijn voorzitterschap op te geven. Na een kort intermezzo nam Dedecker toch weer over als voorzitter. Bij de verkiezingen van 2014 kwam de lijst enkel op in West-Vlaanderen, maar haalde de kiesdrempel niet.

Bekijk hier het volledige debat tussen Jean-Marie Dedecker en Hendrik Bogaert: