Sp.a heeft beslist: 1 persoon, 1 mandaat

Sp.a-burgemeesters en schepenen van grote en middelgrote steden mogen die functie niet meer combineren met een zitje in het parlement. Dat geldt onder meer voor Johan Vande Lanotte die burgemeester is in Oostende. De beslissing kwam er deze morgen op het partijcongres. Sp.a is de eerste Vlaamse partij die de regel invoert.

Voorzitter John Crombez had op deze maatregel aangedrongen. Hij hoopt op die manier de groep sp.a-parlementsleden te verjongen. Er zijn wel uitzonderingen: wie burgemeester is van een gemeente met minder dan 20.000 inwoners, mag toch naar het parlement. Voor schepenen en OCMW-voorzitters ligt de lat dan weer op 30.000 bewoners. De uitzonderingen moeten goedgekeurd worden door het partijbureau. Zwaargewichten als Hans Bonte en Peter Vanvelthoven moeten dus voortaan kiezen tussen beide mandaten.

Handicap bij verkiezingen
De nieuwe regel wordt niet unaniem gedragen. "Ik denk dat we met een handicap bij de verkiezingen zullen verschijnen, met minder sterke lijsten. Dat kunnen we ons niet permitteren", aldus Kurt De Loor, schepen in Zottegem. Verschillende lokale afdelingen pleitten ervoor te wachten tot de decumul als decreet, voor alle partijen, zou worden ingevoerd. 

"Waarom zouden wij als socialisten kijken naar anderen om te weten wat zelf moeten doen?", klinkt het bij Crombez. "We hebben zeer veel talent in de partij en deze tijden zijn niet meer geschikt om te cumuleren", reageert hij. "Het gaat niet om individuen maar om een partij en om de manier waarop je in een samenleving staat. Ik vraag om dicht bij de mensen te staan, dan kunnen we dat beter met meer doen."

Ook CD&V heeft regeling
Ook CD&V heeft een regeling voor burgemeesters in steden met meer dan 30.000 inwoners. “Ik stel vast dat sowieso bij ons in de centrumsteden burgemeesters sowieso niet cumuleren”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Ik vind wel dat elke partij zelf zijn mening daarover moet vormen. Mensen moeten, eender welk mandaat ze uitvoeren, wel voeling houden met de polsslag van de achterban.”