Oud-minister Joseph Michel overleden

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Joseph Michel (PSC), is op 90-jarige leeftijd overleden. Joseph Michel kende een lange politieke carrière. Zo was hij niet alleen volksvertegenwoordiger, maar had hij ook verschillende ministerposten. Zo was hij van 1974 tot 1977 minister van Binnenlandse Zaken. In die periode voerde hij de grote fusie van de gemeenten door.

In een mededeling huldigt de voorzitter van het cdH (de opvolger van de PSC), Benoît Lutgen, "de herinnering aan iemand die zijn stempel gedrukt zal hebben op de Belgische politieke geschiedenis, toen hij minister van Binnenlandse Zaken was tijdens de gemeentefusies in de jaren 70". In naam van zijn partij deelt hij zijn medeleven met de familie en naasten.

"Een opmerkelijk staatsman"
Ook verschillende politieke figuren betreurden reeds het overlijden via Twitter. Zo stelt Waals minister van Landbouw en partijgenoot René Collin dat hij "een voorbeeld voor ons allen was". Ook de voormalige gouverneur van Luxemburg, Bernard Caprasse, reageert met droefheid "op het verlies van een vriend". "Een opmerkelijk staatsman", zegt Caprasse ook.

Advocaat
Joseph Michel werd geboren in 1925 in Saint-Mard, dat nu een deelgemeente is van Virton, een stad in het uiterste zuiden van het land. Van opleiding was hij advocaat. Joseph Michel begon zijn politieke loopbaan in de regionale jongerenafdeling van de PSC. In de jaren 50 deed hij zijn intrede in de gemeenteraad van Virton en eind de jaren 60 werd hij er burgemeester. Na zijn passage op Binnenlandse Zaken werd hij minister van Onderwijs (1977-1979) en van 1986 tot 1989 was hij opnieuw minister van Binnenlandse Zaken en ook Openbaar Ambt. Hij was ook een jaar voorzitter van de Kamer, van eind 1980 tot eind 1981.