Dewael vs. Onkelinx: roepen en uithalen

Een historische uithaal van ex-premier Elio Di Rupo (PS) naar zijn opvolger Charles Michel (MR) raakte in de Kamer ondergesneeuwd door een felle clash tussen Patrick Dewael (Open Vld) en Laurette Onkelinx (PS): “U zit hier niet in een volkshuis”, wierp de liberaal de socialiste toe.

Dewael reageerde vanop het spreekgestoelte op de uithaal van Di Rupo. Volgens Dewael een staatsman onwaardig: “U verdient het etiket staatsman niet meer.” Maar die sneer was buiten Onkelinx gerekend. Zij schoot in een furie en overstemde bijna de hele uiteenzetting van Dewael al schreeuwend.

Tot het Dewael uiteindelijk ook te veel werd. De Open Vld’er werd door Kamervoorzitter Siegfried Bracke aangemaand af te ronden, maar hij viseerde in zijn slotpleidooi vooral Onkelinx: “U moet zwijgen als ik hier het woord heb gekregen”, haalde hij een eerste keer uit. Maar de PS-politica raasde onverwijld voort, waarop Dewael nog een laatste keer repliceerde: “U zit hier niet in het volkshuis, u zit hier in het parlement.”

Bekijk de volledige tirade tussen de twee hier: