Di Rupo haalt zwaar uit naar premier Michel

Oud-premier Elio Di Rupo (PS) moeit zich nu openlijk in het debat over de sociale onrust. Hij is aan zijn opvolger Charles Michel in het parlement gaan uitleggen hoe hij het moet aanpakken. Dat is heel ongewoon want het is traditie in de Belgische politiek dat de vorige premier geen openlijke commentaar geeft op zijn opvolger.

"Het is geen teken van zwakte om de weg van overleg en compromis in te slaan. Politieke moed is net om te stoppen met beweren dat er geen alternatieven bestaan", zo wierp Di Rupo (PS) zijn opvolger voor de voeten. "Ik veroordeel net als u elk geweld, maar hoe kan het dat u geen begrip hebt voor de woede en de gevoelens van onrechtvaardigheid?"

“Confrontatie of verzoening?”
In zijn eerste plenaire tussenkomst sinds zijn vertrek uit de zestien vroeg Di Rupo premier Michel om zijn rol op te nemen. "Twee wegen zijn mogelijk: blijven kiezen voor confrontatie of kiezen voor verzoening en een echte dialoog opstarten. Welke weg kiest u?" "Het is godgeklaagd", beet N-VA'er Peter De Roover meteen terug. "Godgeklaagd dat opgeroepen wordt tot dialoog, eenheid en overleg door de vertegenwoordiger van een partij die zich gespecialiseerd heeft in een extreme vorm van desinformatie." Enig alternatief hoorde De Roover van de PS naar eigen zeggen niet. "Het sociaal overleg heeft de ruimte die het verdient, maar de beleidslijnen moeten en zullen getrokken worden in deze kamer", besloot hij.

Extreem-links
Ook Open Vld'er Patrick Dewael reageerde met gefronste wenkbrauwen op Di Rupo. Dat die als oud-premier protesteert tegen beslissingen die zijn eigen regering in gang heeft gezet, spreidt volgens hem het bedje van extreem-links en maakt hen slapend rijk". Aan premier Charles Michel zei Dewael: "Plooi niet, ga door met de hervormingen. Niet uw regering heeft een probleem, want u valt altijd terug op een meerderheid. Maar het sociaal overleg faalt in het uitvoeren van de gemaakte akkoorden."