"Niet vakbonden gaan land besturen"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft tijdens zijn driedaags bezoek aan Cuba "geen enkele vraag" gekregen over de situatie in België, onlangs de sociale onrust in ons land. De enige constante is het medeleven dat zijn Cubaanse gesprekspartners betuigen naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart. Belgium-bashing is vooral een zaak van auto-bashing, aldus Reynders, die onder meer uitvalt naar de stakende cipiers. "Als dat geen politieke staking is, wat is het dan wel?"

De vicepremier kan weinig begrip opbrengen voor de stakingen bij de NMBS en in de Brusselse en Waalse gevangenissen en wijst vooral op de verschillen tussen de Vlaamse en Franstalige vakbonden. "Waarom beslist een spoorwerker te staken in Charleroi terwijl een spoorwerker in Gent met exact hetzelfde statuut wel aan de slag gaat?", vraagt Reynders. "Minister van Justitie Koen Geens heeft uren en dagen aan de onderhandelingstafel gezeten. Sommige vakbonden willen echter honderd procent van hun eisen binnenhalen of ze gaan niet akkoord. Voor hen moet elke beslissing die sinds de start van de regering is genomen, worden geannuleerd. Als dat geen politieke staking is, wat is het dan wel?"

Noodzakelijke hervormingen
Reynders benadrukt dat de hervormingen die de regering doorvoert noodzakelijk zijn, maar vindt ze geen complete omwenteling. Dat geldt bijvoorbeeld voor het optrekken van de pensioenleeftijd tot 67 jaar, waartegen tot stevig protest ontstond. Hij merkt eerst en vooral op dat die ingreep er pas komt tegen 2030, maar dat die ook logisch is gezien de toegenomen levensverwachting.

Overleg
Toch beseft de minister dat bij elke verandering "sociale ontevredenheid" dreigt. Het is de verantwoordelijkheid van de regering om overleg te plegen en dat doet ze volgens Reynders ook. Hij verwijst naar de inspanningen van minister Geens, maar ook van Pensioenminister Daniel Bacquelaine en minister van Sociale Zaken Maggie De Block. "Ook minister van Werk Kris Peeters moet nu het pad van de onderhandelingen hernemen".

"Niet vakbond gaat land besturen"
Reynders merkt op dat er aanpassingen aan de hervormingen zijn gebeurd, maar dat overleg plegen niet hetzelfde betekent als over de hele lijn akkoord gaan. "Het is niet de vakbond die het land gaat besturen", luidt het.