Dossier Vakbondsacties

Hierover kibbelden De Wever en De Leeuw

De emoties liepen gisteren tijdens 'Stakingen: Het Grote Debat' van VTM NIEUWS hoog op.  Zowel N-VA-voorzitter Bart De Wever als vakbondsvoorzitter Rudy De Leeuw (ABVV) haalden een foto boven. Hun vraag aan elkaar: “Staat u hierachter?”. Maar wat stond er precies op die foto’s? 

Een opmerkelijke vakbondsactie gisteren in Bergen, de thuisstad van Elio Di Rupo. Militanten van de socialistische overheidsvakbond hadden voor het stadhuis een schavot geplaatst waar een pop hing, die de premier moest voorstellen.

Hij kreeg een symbolisch proces, waarbij de vakbondsmilitanten systematisch "schuldig" riepen. Uiteindelijk werd de pop verhangen. Het proces was het orgelpunt van een manifestatie waar volgens de socialistische overheidsvakbond zowat 1.500 mensen aan deelnamen.

Islamitische Staat
Het was een foto van die symbolische ophanging dat Bart De Wever gisteren tijdens het debat bovenhaalde. “Staat u hierachter”, vroeg hij enkele keren vakbondsvoorzitter Rudy De Leeuw. “Dit doet denken aan Islamitische Staat.”

Ook premier Michel zelf reageerde al op het incident. Hij heeft naar eigen zeggen “het karakter om dat soort zaken te relativeren. Maar ik heb ook een zoon van elf en ik hoop dat hij die beelden niet ziet.”

"Vakbondsterroristen"
Rudy De Leeuw haalde daarop een foto uit zijn vest die N-VA een week geleden op haar Instagramprofiel postte. "Ik ken uw methodes, ik heb me voorbereid. U noemt ons terroristen!", aldus De Leeuw. “Weer een wilde staking bij het spoor. We moeten de macht van deze vakbondsterroristen dringend inperken”, staat er te lezen op de foto.

Ook N-VA-parlementslid Inez De Coninck zei diezelfde dag al aan VTM NIEUWS: “De vakbondsterroristen gijzelen de pendelaar, de student. Nu is het genoeg geweest. Er moet een minimale dienstverlening komen, dat staat in het regeerakkoord.”

Di Rupo veroordeelt
Vandaag veroordeelde ook Elio Di Rupo, burgemeester van Bergen, de vakbondsactie waarbij Michel -symbolisch- werd opgehangen. Di Rupo wijst er op dat hij toestemming heeft gegeven voor de manifestatie, maar niet voor de specifieke actie. Als ze hem daarvoor toelating hadden gevraagd, had de burgemeester naar eigen zeggen geweigerd.