Dit was 'Stakingen: Het Grote Debat'

Al wekenlang houdt de sociale onrust ons land in haar greep. VTM NIEUWS verzamelde Rudy De Leeuw (ABVV), Bart De Wever (N-VA), John Crombez (sp.a), Rik Torfs (KU Leuven) en Karel Van Eetvelt (Unizo) rond de tafel om hen enkele cruciale vragen te stellen.

De eerste grote vraag viel al snel: worden de stakingen te snel gebruikt? Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever is het duidelijk. “De Franstalige vakbonden zeggen het zelf: ‘ons doel is om de regering te laten vallen.’ Dat heeft niks meer met een sociaal conflict te maken,” aldus De Wever. Zijn sp.a-collega John Crombez heeft zijn antwoord klaar: “Als mijnheer De Wever zegt: ‘het is een puur politieke staking en wij doen gewoon door’ – dan zal het blijven escaleren. Pak die mensen serieus en luister naar hun bekommernissen.”

De Wever haalt foto boven: "Staat u hierachter?"
Dat stakingen de emoties hoog doen oplaaien, mag duidelijk zijn. In de studio van VTM NIEUWS halen zowel Bart De Wever als Rudy De Leeuw een foto boven - de een met een symbolische ophanging van premier Michel, de ander met een poster waarop de stakers terroristen genoemd worden. Hun vraag aan elkaar: "Staat u hierachter?"

"Geen probleem met vermogenswinstbelasting"
Uiteraard kwam ook het thema van de vermogenswinstbelasting op tafel te liggen. Volgens de oppositie is dat de manier om het sociale gelaat van deze regering en haar hervormingen op te krikken. Bart De Wever ziet geen graten in zo’n belasting, maar blijft wel kritisch: “Als je zegt dat we dat morgen moeten invoeren, ik heb daar geen enkele moeite mee. Maar je zal dan overmorgen wel vaststellen dat daarmee ons begrotingstekort helemaal niet opgelost is.”

"Politici zullen ook tot 67e moeten werken"
Nog een zwaar thema: de pensioenen. Hoe lang moeten we in de toekomst werken? "We zullen langer moeten werken. De vraag is: op welke manier zal dat gebeuren?" stelt John Crombez. "We moeten vooral zorgen voor echt werkbaar werk en een goeie combinatie van werk en gezin. Dat zijn de echt grote uitdagingen."

Bart De Wever voegt daaraan toe dat politici het goeie voorbeeld zullen moeten geven. "Ik denk dat wij ook naar de 67 moeten. 'You have to live by example'. Je kan dat anders aan de straatstenen niet verkopen."

Torfs: "Moeten sfeer van optimisme uitstralen"
Rik Torfs stelt voor om een jaar niet te staken, in het algemeen belang. "We moeten eindelijk een sfeer van optimisme uitstralen. We zijn geen failed state. Laten we wijzen op de dingen die wel goed gaan. Bij de terreuraanslagen bijvoorbeeld hebben de ziekenhuizen prachtig gewerkt."

"Overleg respecteren, dan zijn stakingen niet nodig"
'Stakingen: Het Grote Debat' eindigt met de vraag waar het eigenlijk allemaal mee begon: hoe lang wordt er nog gestaakt? Voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw is het een kwestie van overleg te plegen, en dat overleg te respecteren. "Dan zijn stakingen echt niet nodig."