"Labille wilde staking bpost uitlokken"

Voormalig minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) krijgt forse kritiek voor zijn rol in het afspringen van de deal tussen bpost en het Nederlandse PostNL. Na kritiek van bpost-ceo Koen Van Gerven haalt ook huidig minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo uit naar Labille. "De heer Labille heeft vrijdag (foutieve) informatie gelekt en had daar slechts een doel mee voor ogen: een staking doen starten bij bpost. Dat is mislukt", aldus De Croo. Ook op Twitter is Labille kop van Jut.

Labille moet het dus ontgelden. De gewezen minister van Overheidsbedrijven had vrijdag gezegd dat een verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf zeer nakende was. Hij sprak van "een kwestie van uren". Dat leidde tot speculatie en het schorsen van de aandelen bpost en PostNL. Van Gerven was 'not amused' met die uitlatingen van Labille. "Ik weet niet wat hij daarmee bedoeld heeft, maar in dergelijke dossiers is grote discretie vereist. Zijn uitlatingen waren totaal misplaatst, en dat weet hij zelf ook", zo zei Van Gerven aan Belga.

"Wetten zijn voor iedereen"
Huidig minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo sluit zich aan bij die kritiek. "De heer Jean-Pascal Labille draagt een enorme verantwoordelijkheid. Er bestaan regels en wetten met betrekking tot het verspreiden van geprivilegieerde informatie. De wetten zijn voor iedereen", aldus De Croo. "De heer Labille heeft vrijdag (foutieve) informatie gelekt en had daar slechts een doel mee voor ogen: een staking doen starten bij bpost. Dat is mislukt,"

"PS wilde gewoon politiek scoren"
N-VA-voorzitter Bart De Wever liet op Twitter al weten: "Terwijl #Begov hervormt, saboteert @PSofficiel de Vooruitgang door met onze welvaart te spelen, jobs te vernietigen", met daarbij een foto van Jean-Pascale Labille. “Als een bedrijf zo’n bewegingen gaat maken, dan moet men de vakbonden inlichten. Zo is meneer Labille dat te weten gekomen en hij heeft er niet beter op gevonden om dat wereldkundig te maken en de zaak helemaal te torpederen”, zegt hij aan VTM NIEUWS.

“Dat de belangen van dat bedrijf en jobs voorop staan, was blijkbaar allemaal niet belangrijk. Belangrijker was om moeilijk en moedwillig te kunnen doen en de mensen op te jutten. De PS zet gewoon de belangen van iedereen op het spel om politiek te kunnen scoren.”

"Ervaren als politieke aanval op regering"
“Jean-Pascal Labille is een heel belangrijke man in de socialistische zuil, als voorzitter van de socialistische mutualiteiten. Hij is ook de best betaalde”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. “Maar hij is ook een voornamelijk minister, waardoor hij veel informatie krijgt en ook een netwerk heeft. En dan zo’n uitspraak doen, dat schept de indruk dat het een politieke aanval is, vooral bij N-VA.”

“Het wordt eigenlijk vooral ervaren als een aanval van de socialistische zuil op de huidige regering, net als de stakingsacties van de voorbije en komende dagen”, aldus De Meulemeester. “Die zuil wordt zelfs de gewapende arm van Elio Di Rupo genoemd. Maar de PS ontkent dat allemaal. Labille voelt zich een zondebok, hij relativeert zijn uitspraken ook. Hij zegt dat hij helemaal niets wilde aansturen.”

"Labille wellicht labiel"
Ook op Twitter krijgt Labille de zwarte piet toegespeeld, met name uit N-VA-hoek. N-VA-staatssecretaris Theo Francken: "Vanuit de Franstalige Voorzorg de overheidszakendeal vh jaar verbrodden. Il faut le faire. #LePS #jaloezie #labiel".

Ook andere N-VA-politici sparen hun kritiek op Labille niet: "Je hebt dom, onverantwoord en in overtreffende trap Labille. PS politiek boven bedrijfsbelang en jobs", tweet Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). Zijn partijgenoot en Kamerlid Peter Dedecker bestempelt Labille als een "pipo" en Vlaams parlementslid Peter Persyn (N-VA) tweet: "Labille wellicht #labiel en dus #ontoerekeningsvatbaar".