"Desinformatie van bonden moet stoppen"

Vakbonden, keer terug naar de onderhandelingstafel en stop de desinformatie. Die oproep lanceerde premier Charles Michel in de Kamer. Coalitiepartner CD&V las er een duidelijk uitgestoken hand in, de oppositie besloot dat de regering doof blijft voor de verzuchtingen van de betogers.

"Wij willen marge geven aan het sociaal overleg. Minister van Werk Kris Peeters heeft duidelijk gemaakt hoe hij wil werken, met veel ruimte voor de sociale partners", zo reageerde Michel op de kritiek rond de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De premier riep de vakbonden op opnieuw rond de tafel te gaan. "We gaan beslissingen blijven nemen om hervormingen door te voeren en zullen de ruimte geven voor sociale dialoog en sociaal overleg om die beslissingen ook te verbeteren", aldus Michel. Maar dus binnen het kader dat de regering en de meerderheid uittekent. Respect voor de sociale én voor de parlementaire democratie, zo verwoordde de premier het.

"Desinformatie moet stoppen"
De desinformatie vanuit de bonden moet wel stoppen, voegde de eerste minister daar in één adem aan toe. Hij herhaalde dat van een afschaffing van de 38-urenweek geen sprake is en merkte op dat het principe van de annualisering van de werkweek ook onder Elio Di Rupo al in het regeerakkoord opdook. De premier reikt de vakbonden duidelijk de hand, besloot CD&V'er Stefaan Vercamer. "Dat is moedig, ik hoop dat ook de sociale partners de moed zullen hebben om mee rond de tafel te gaan en hun nek uit te steken om het sociaal overleg opnieuw vlot te trekken."

"Proficiat, u hebt volgende staking besteld"
De oppositie zag dat toch even anders en vindt dat de regering Oost-Indisch doof blijft voor de bezorgdheden en verzuchtingen van de betogers die dinsdag de straat op gingen. "Ik begrijp niet waarom u zo koppig blijft", wierp sp.a-fractieleidster Meryame Kitir premier Michel voor de voeten. "U lijkt wel comical Charlie. Ik hoop echt dat u de signalen au serieux neemt, maar eerlijk gezegd: ik geloof er niet meer in."

"Proficiat premier, u hebt de volgende staking besteld", besloot Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Hij wilde van de premier ook weten of hij "eindelijk" werk zou maken van een meer rechtvaardige fiscaliteit. "De kippen hebben genoeg gekakeld, nu moeten de eieren komen", besloot Calvo zijn betoog voor een nieuwe, rechtvaardige taxshift. De premier ging er niet op in.

Onverminderd doorzetten
Meerderheidspartijen N-VA en Open Vld riepen premier Michel op om de hervormingen onverminderd door te zetten. "Ik vraag u er alles aan te doen om te vermijden dat het land nog langer gegijzeld wordt door de dictatuur van een minderheid", klonk het bij N-VA'er Peter Dedecker.

Open Vld'er Egbert Lachaert nam ook de PS in het vizier. "Waarom moet het land plat en ons imago eraan? U zit niet meer in de regering en er zitten andere partijen aan de knoppen. Dat is uw probleem", sneerde hij naar Laurette Onkelinx. Hij had voor haar trouwens ook een kopie bij van het regeerakkoord van de regering-Di Rupo, waarin dus ook sprake is van de 'annualisering' van de werkweek.

"Misbruik" stakingsrecht
Premier Michel veroordeelde tot slot het "misbruik" van het stakingsrecht door de wilde stakers bij het spoor. Zowat alle partijen spraken zich in die zin uit. Ook de PS, al legde Kamerlid Gwenaëlle Grovonius de verantwoordelijkheid voor de wilde staking wel bij de spoortop. "HR Rail staat niet boven de regels", hekelde zij.

"Waarom hebben ze gekozen om dit net nu het examens zijn door te drukken? Is het niet cynisch om dat te doen, berekenend dat de bonden toch niet zouden durven staken? " Waarop de meerderheid reageerde dat in januari al eens tegen deze besparingen gestaakt werd en ze dus allerminst nieuw zijn.