Peeters en Jambon willen af van 'kibbelkabinet'

“Ik hoop dat het gekibbel nu voor de rest van de legislatuur achter ons ligt. Het is sterk overdreven.” Vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Jan Jambon (N-VA) wilden in ‘De Meulemeester in Debat’ duidelijk af van het imago van een ruziënde regeringsploeg. Het 'kibbelkabinet' leek wel bijna een 'knuffelkabinet'.

Peeters en Jambon hadden een duidelijke boodschap: de ploeg staat op één lijn en gaat samen de rest van de legislatuur afwerken. Over vroegere discussies en de term kibbelkabinet, zijn ze duidelijk: “Wij nemen wel de moeilijke beslissingen. Over delicate onderwerpen is er wel wat discussie, maar geen gekibbel”, aldus Peeters. “Ik onderschrijf wat Kris zegt. Er is geen enkel dossier waarin we niet tot een goed einde gekomen zijn”, treedt Jambon hem bij.

Gekrijst en geroepen
Vorige week noemde CD&V-voorzitter Wouter Beke de N-VA nochtans een polariserende partij. Maar ook hier sluiten de vicepremiers elkaar in de armen: “De voorzitters hebben een rol te spelen, wij hebben onze rol aan de regeringstafel. Ik hoor van vorige regeringen dat er gekrijst en geroepen werd. Kris, met de hand op het hart, dat hebben wij nog niet gehad”, benadrukt Jambon de eensgezindheid.

Peeters roept op tot eensgezindheid
En Kris Peeters gaat zelfs nog een stapje verder. Hij roept de hele regeringsploeg op om achter het beleid te staan. “We moeten iedereen in de meerderheid oproepen om de beslissingen van deze regering te steunen en daar positieve acties rond te doen. Het is al moeilijk genoeg. Zowel de fracties, de voorzitters, als iedereen die een rol speelt in de meerderheid: steun de beslissingen en werk positief mee.”