Rapport Michel I: op randje van gebuisd

4,6 op 10, die povere score geeft de Belg voorlopig aan de regering-Michel. Vlaanderen is iets milder: daar haalt Michel I met de hakken over de sloot een 5. Een blamage voor de meerderheid die steeds met scherp schoot op Di Rupo: zijn regering kreeg in mei 2014, net voor de verkiezingen dus, nog een score van 5,4 in België en 5,3 voor Vlaanderen. Dat blijkt uit De Grote Peiling die Ipsos uitvoerde voor VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir.

Het mag duidelijk zijn dat in Franstalig België het enthousiasme voor de federale meerderheid een stuk verder te zoeken is dan in Vlaanderen. Sinds het aantreden van Michel I liggen de scores systematisch lager in het zuiden van ons land, met op dit moment ruim een punt verschil.

Bij het rapport van de premier zelf is dat contrast nog sterker: Vlaanderen is gul met 5,8 op 10, bij de Franstaligen krijgt hij een ware afstraffing: 3,9.


Ook de Vlaamse regering ontsnapt niet aan de strenge cijfers. De regering krijgt van de Vlaming 5,1 op 10, minister-president Geert Bourgeois moet het zelfs stellen met een schamele 4,9. Daarmee blijven zowel Bourgeois als zijn halfrond op hetzelfde niveau als bij de eerste peiling in januari 2015.


De Grote Peiling werd uitgevoerd bij 2553 respondenten van 18 jaar en ouder. De foutenmarge bedraagt 3% voor de cijfers uit Vlaanderen, 3,1% voor Wallonië en 4,4% voor Brussel.