Meerderheid Michel I smelt weg

Het vertrouwen in de regering gaat zienderogen achteruit. Als er nu federale verkiezingen zouden plaatsvinden blijven er van de 85 zetels die de meerderheidspartijen 2 jaar terug binnenhaalden nog 64 over – liefst 12 zetels te weinig voor een meerderheid. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir, uitgevoerd door Ipsos.

Bij de vorige Grote Peiling in januari bleek al dat de regering haar meerderheid kwijtgespeeld was, en nu loopt het verlies dus nog verder op. N-VA moet op het laatste half jaar 4 zetels uit handen geven, en zelfs 9 zetels tegenover de verkiezingen vorig jaar. CD&V en MR geven elk 5 zetels prijs sinds mei 2014. Open Vld beperkt de schade tot 2 zetels en blijft stabiel sinds de laatste Grote Peiling.

Vlaams Belang profiteert dan weer volop en gaat er 9 zetels op vooruit sinds de verkiezingen. Ook Groen doet een goeie zaak, met 5 extra zetels. Sp.a mag 1 zetel bijtellen, maar de Franstalige socialisten gaan wel verder achteruit en leveren 3 zetels in sinds 2014. PS blijft wel de op één na grootste partij van het land.


De Grote Peiling werd uitgevoerd bij 2553 respondenten van 18 jaar en ouder. De foutenmarge bedraagt 3% voor de cijfers uit Vlaanderen, 3,1% voor Wallonië en 4,4% voor Brussel.