Tommelein populair, Turtelboom keldert

Bart Tommelein heeft de afgelopen maanden fors zieltjes gewonnen in Vlaanderen. In de lijst van 30 populairste Vlaamse politici springt de kersverse energieminister van  de 22e naar de 7e plaats. Annemie Turtelboom maakt dan weer de omgekeerde beweging en tuimelt 19 plaatsen omlaag, naar 29. Dat blijkt uit De Grote Peiling die Ipsos uitvoerde in opdracht van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir.

De lijst kleurt hoofdzakelijk geel en blauw, want N-VA en Open Vld blijven de meest populaire politici leveren. Net onder het toptrio – De Block, Michel en De Wever – blijven Theo Francken en Jan Jambon het goed doen, want bijna de helft van de Vlamingen geeft aan achter hun beleid te staan. Met Peeters, Crevits, Beke en Geens telt ook CD&V vier namen in de top 10.

De oppositiepartijen mogen dan wel allemaal stemmen winnen tegenover de vorige Grote Peiling, dat vertaalt zich niet in de populariteitscijfers. Pas op de 13e plaats vinden we met John Crombez een socialist terug. Groen moet het hebben van Meyrem Almaci en komt pas op de 19e plaats voor het eerst in de lijst, Kristof Calvo is iets lager terug te vinden.

Iedereen houdt van Maggie
Terwijl de lijsten voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië fors uit elkaar lopen, is er toch een duidelijke constante: overal in het land leidt Maggie De Block de dans. In Brussel en Wallonië is ze zelfs de enige politicus die van meer dan de helft van de mensen het vertrouwen krijgt.

De Grote Peiling werd uitgevoerd bij 2553 respondenten van 18 jaar en ouder. De foutenmarge bedraagt 3%.

Lees ook: De Block, Michel en De Wever populairst