De Block, Michel en De Wever populairst

Maggie De Block blijft de populairste politicus van Vlaanderen. Dat blijkt uit De Grote Peiling die onderzoeksbureau Ipsos uitvoerde in opdracht van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir. Ruim 63% van de Vlamingen wil dat zij in de toekomst een belangrijke politieke rol blijft spelen. Ook de rest van de top 3 blijft ongewijzigd: met Charles Michel en Bart De Wever hebben MR en N-VA nog steeds absolute zwaargewicht in de rangen. Het algemeen vertrouwen zakt wel, want alledrie verliezen ze ongeveer 5%.

De liberale minister van Volksgezondheid De Block is al geruime tijd de sterkhouder bij de liberalen. De voormalige huisarts blinkt vooral uit in dossierkennis, serene communicatie en de manier waarop ze haar budgetten netjes in evenwicht weet te houden. Resultaat: bij de laatste drie Grote Peilingen staat De Block telkens autoritair op kop.

Premier Charles Michel moet genoegen nemen met het zilver.  Ruim 58% wil dat hij een belangrijke politieke rol speelt – iets minder dan een half jaar geleden. Het geloof in de eerste minister blijft dus overeind na de terreuraanslagen in Brussel. Ook Bart De Wever moet enkele procenten prijsgeven, maar voor meer dan de helft van de Vlamingen blijft hij een sterkhouder. En dat terwijl De Wever niet eens in de federale of Vlaamse regering zetelt.

De Grote Peiling werd uitgevoerd bij 2553 respondenten van 18 jaar en ouder. De foutenmarge bedraagt 3%.