De Grote Peiling: N-VA krijgt forse klap, Vlaams Belang wint

N-VA krijgt rake klappen in De Grote Peiling: als er vandaag verkiezingen zouden zijn, mag N-VA 24,2% van de Vlaamse stemmen achter haar naam schrijven – een kwart minder dan de 32,4% die ze binnenhaalde bij de verkiezingen in mei 2014. Opvallend: de verloren 8% wordt grotendeels gerecupereerd door Vlaams Belang. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir, uitgevoerd door Ipsos.

In het algemeen gaat de populariteit van de meerderheidspartijen fel achteruit. CD&V verliest 2,2% ten opzichte van de vorige peiling en bijna 5% ten opzichte van de verkiezingen. Open Vld is de enige die een kleine winst boekt: 0,7% tegenover januari - maar nog altijd 2% lager dan de verkiezingsuitslag.

Tegelijk zien alle oppositiepartijen hun percentage aandikken. Maar het is toch vooral Vlaams Belang dat een klinkende overwinning boekt. Ze worden op dit moment zelfs de derde partij in Vlaanderen, met 13,9% van de stemmen. Sp.a zou met 15,6% op in theorie op dit moment de op één na grootste partij zijn, Groen groeit tot 11%. PVDA+ gaat van 2,8% naar 4,8%.

Kopstukken reageren
Niet alle partijen waren opgezet met de resultaten van deze peiling. Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, geeft toe dat dit geen goed resultaat is voor hen en voor de meerderheid. Toch waarschuwt hij het volgehouden beleid niet overboord te werpen. "We mogen de koers niet los laten en beginnen zwalpen." Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke is ontevreden met het resultaat en dat is volgens hem te wijten aan het moeilijke tijdsgewricht waarin we op dit moment leven. "Er is veel onzekerheid door de aanslagen"

Gwendolyn Rutten vertelt eerlijk dat het een goed resultaat is voor haar partij, Open Vld. Toch is er nog altijd werk aan de winkel. "We moeten tonen dat we met de hervormingen het land beter maken." Voor John Crombez (sp.a) kwam het resultaat niet onverwacht. "Er is oneerlijk beleid gevoerd door de regering. Het zijn steeds dezelfden die moeten betalen."

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) noemt de kracht van verandering in praktijk een verslechtering. "Het is hier onveilig en Asiel en Migratie is een ravage".

De Grote Peiling werd uitgevoerd bij 2553 respondenten van 18 jaar en ouder. De foutenmarge bedraagt 3%.