Gatz wil extra stem voor Brusselaars

Vlaams minister van Brussel Sven Gatz (Open Vld) wil een 'Brusselstem' invoeren om een brug te slaan tussen Vlamingen en Franstaligen in de hoofdstad. Dat zei hij vanmiddag in De Meulemeester in Debat. Gatz wil Vlamingen in Brussel de kans geven om naast hun ‘gewone’ stem op een Nederlandstalige kandidaat vrijblijvend een extra stem op een Franstalige kandidaat uit te brengen. Franstalige Brusselaars zouden op hun beurt een 'Brusselstem' kunnen uitbrengen op Nederlandstalige kandidaten. “Zo creëer je een nieuwe generatie politici die legitimiteit hebben in héél Brussel”, zegt hij.

"Als je vandaag gaat stemmen voor het Brussels parlement, dan stem je Vlaams of Frans. Dat systeem had twintig jaar geleden misschien zijn verdiensten maar staat nu onder druk of is misschien achterhaald", zegt Gatz. De minister wil dit kiessysteem niet afschaffen maar er een 'Brusselstem' aan toevoegen.

Naar Brusselse partijen?
Dyab Abou Jahjah vindt het idee van de 'Brusselstem' een "positief signaal". Hij wil echter een stap verder gaan en pleit voor Brusselse partijen. "Er is een gevoel in Brussel aan het rijpen dat klaar is voor meer", zegt Abou Jahjah, "Als de huidige partijen hier geen uiting aan geven, gaat dat Brussels gevoel zich politiek vormen."

Volgens Abou Jahjah zijn de huidige politieke partijen "etnische partijen" omdat ze enkel Vlaams of Franstalig zijn. "Als de partijen niet de keuze maken om Brusselse partijen te worden, zullen er andere Brusselse partijen ontstaan."

"Stok achter de deur"
Abou Jahjah lijkt alvast niet van plan om zo'n Brusselse partij op te richten. "Het is geen prioriteit maar wel een stok achter de deur", zegt hij.