Krijgt papa ook deel moederschapsverlof?

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt dat kersverse vaders een deel van het moederschapsverlof moeten kunnen overnemen van de moeders. Rutten vindt dat koppels vrij moeten zijn in hun keuze. Dat bevestigt de woordvoerder aan VTM NIEUWS. 

Momenteel genieten kersverse mama's in België van vijftien weken moederschapsverlof. Enkel zij kunnen dat verlof opnemen. Rutten vraagt zich af waarom. Volgens haar is het bezwaarlijk om te zeggen dat een moeder dat fysiek nodig heeft. Zij vindt dan ook dat koppels de kans moeten krijgen om het moederschapsverlof over beide partners te verdelen. 

Het is volgens Rutten geenszins de bedoeling het moederschapsverlof in te korten, integendeel zelfs. Maar partners moeten volgens haar wel de vrije keuze hebben om de invulling ervan te verdelen als ze dat zouden wensen. Zo zou de moeder haar verlof bijvoorbeeld kunnen beperken tot tien weken, en de overige vijf weken aan haar partner doorgeven.

De voorzitster van de Vlaamse liberalen vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat er een gedeeld zorgpatroon ontstaat. Rutten vindt dat het zorgpatroon zich te vaak in de rest van het leven doortrekt als de verantwoordelijkheid enkel bij de mama ligt.