Sp.a: "Nooit zo veel op gevangenissen bespaard"

De staking van de Brusselse en Waalse cipiers is volgens sp.a het gevolg van de besparingen van deze regering. “Er is de voorbije twee jaar 60 miljoen euro bespaard op gevangenissen. Dat is de eerste keer dat zoiets gebeurt”, zegt sp.a-voorzitter John Crombez in De Meulemeester in Debat.

Combez reageert daarmee op de kritiek van N-VA-kamerlid Zuhal Demir, die de schuld bij het beleid van vorige regeringen legt. En dus de socialisten. “Uw voorganger, Bruno Tobback, wist als minister van Pensioenen wat hij moest doen, maar heeft het niet gedaan om geen stemmen te verliezen. Dit is een puinhoop die wij nu moeten oplossen”, klinkt het.

Prietpraat
“Prietpraat”, zegt Crombez. “Deze regering heeft zestig miljoen euro bespaard op de gevangenissen. De cipiers bezwijken vandaag. Wat jullie zeggen zijn woorden, maar het gaat om de daden. Als je zestig miljoen bespaard, waarvan een derde op het personeel, dan misken je gewoon de realiteit.”

“De cipiers zitten met 500.000 verlofdagen, ze zijn steeds met minder, er is geen nieuw personeel op komst, er zijn terroristen bijgekomen, … extra werk maar minder mensen”, somt Crombez de problemen op om zijn punt te maken. “De werfreserve is op en de aanwervingsprocedure is niet klaar. Dat is het werk van deze regering.”

Vierhonderd mensen
Kritiek die Demir niet wil horen. “Nu wordt er geïnvesteerd. Er komen vierhonderd mensen bij”, kaatst ze de bal terug. Maar Crombez slaat nogmaals op dezelfde nagel: “Er is zestig miljoen euro bespaard. Het is de eerste keer dat er zo veel bespaard wordt. Dat is jullie keuze, maar het is de verkeerde keuze.”