Steunt N-VA sp.a in superrijkentaks?

Sp.a vindt een dankbare partner in Zuhal Demir (N-VA) voor de vermogenswinstbelasting. “Als je winst maakt op vermogen, word je niet belast. Ik vind dat niet eerlijk, niet rechtvaardig”, zegt Demir in De Meulemeester in Debat.

“In het kader van eerlijke fiscaliteit moeten we kijken naar die grote vermogens”, is Demir duidelijk. “Ik heb het over rijken zoals de familie De Spoelberch, niet over de middenklasse. Dat is onbespreekbaar, maar voor die superrijken moet dat wel bespreekbaar zijn.”

Rechtvaardig
Muziek in de oren van sp.a-voorzitter John Crombez: “Dit is een belangrijk politiek moment” zegt Crombez tot drie keer toe. “Alles moet bespreekbaar zijn als het doel maar rechtvaardige fiscaliteit is.” En hij voegt er nog aan toe: “De focus ligt bij mij op de belasting op arbeid, die is te hoog en moet naar beneden.”

25 jaar
Toch wil Demir de vermogenswinstbelasting niet koppelen aan de nieuwe begrotingscontrole die eraan komt. “Het moet gaan over eerlijke fiscaliteit, niet over de begroting.” Een punt waar Crombez haar niet volgt: “Er ligt een enorme uitdaging op tafel. Of je dat nu in de begrotingscontext wil zien of niet, er moet geld gevonden worden. De mensen hebben nu al het gevoel dat het altijd dezelfde zijn die betalen.” Een voorzet die Demir maar al te graag binnenkopt: “In dit land is het altijd de middenklasse die slachtoffer wordt van nieuwe belastingen. Dat moeten we absoluut vermijden.” 

Maar het water is nog diep tussen beide partijen, getuige daarvan de sneer die Demir nog bovenhaalt: “Waar was u de voorbije 25 jaar? Ik vind het vreemd dat u nu in de frontlinie gaat staan voor zo’n vermogenswinstbelasting, nu u in de oppositie zit.”