"Leg zonnepanelen, dan daalt Turteltaks"

Kersvers Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, wil dat de overheid, bedrijven en gezinnen meer zonnepanelen leggen. Dan zou de energieheffing of Turteltaks naar beneden kunnen, vermits de panelen niet meer gesubsidieerd worden. Volgens de Open Vld'er is dat een goede investering. Zonnepanelen geven immers een rendement van enkele procenten, terwijl het spaarboekje momenteel bijna niets opbrengt en lenen vandaag goedkoop is. De minister lanceerde zijn voorstel vrijdag in Het Laatste Nieuws.

Het inzetten op zonnepanelen en ook windmolens is nodig om de klimaatdoelstellingen te halen, nu de Vlaamse regering een streep getrokken heeft door de biomassacentrale BEE in Gent. Doordat de zonnepanelen niet langer gesubsidieerd worden (omdat ze rendabel geworden zijn) zou de Vlaamse energieheffing of Turteltaks ook kunnen dalen, stelt Tommelein nog in Het Laatste Nieuws.

Volgens de minister zijn er heel veel plekken waar nog zonnepanelen kunnen gelegd worden. "Ik denk aan overheidsgebouwen en bedrijfsdaken, maar ook aan woningen van particulieren".

Bart Tommelein wijst er nog op dat door de oversubsidiëring het draagvlak voor hernieuwbare energie onderuitgeslagen is. "Het draagvlak herstellen kan alleen maar als de politiek stopt met zwartepieten, overdrijven en naar het verleden wijzen. Ik wil naar de toekomst kijken. Ik hoop dat socialisten en groenen dat ook doen", luidt het.

Zonne-energie
Iedereen heeft recht op zonnepanelen vindt N-VA. ze reageren kritisch op de oproep van minister van Energie Tommelein (Open Vld). Mensen die een woning huren of zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen moeten ook de kans krijgen om in zonne-energie te kunnen beleggen. De energie moet ook kunnen worden opgeslagen in batterijen. Enkele platen volstaan niet, vindt N-VA. Andries Gyffroy, Vlaams parlementslid voor N-VA: "Als de oproep effectief een feit zou zijn, dan ga je naar een verdubbeling van het bestaande vermogen. Je kan je dan afvragen of de netten dit wel aankunnen.