Zo nodigt CD&V volk uit voor gezinsdag

CD&V heeft brieven gestuurd naar tienduizend kinderen tussen 6 en 8 jaar oud. Zij kregen op hun eigen naam een uitnodiging voor een dag Plopsaland tegen een fikse korting. Op dat initiatief van CD&V is felle kritiek gekomen.

Want net op die dag houdt CD&V daar een gezinsdag. En de partij heeft ook kinderen van niet-partijleden uitgenodigd. De adressen haalden ze uit databanken van mensen die ooit toestemming hebben gegeven hun gegevens te gebruiken. Maar oppositiepartijen Groen en sp.a vinden dat écht niet kunnen: CD&V gebruikt kinderen om hun ouders te bereiken, zeggen zij.

"Dat CD&V kinderen gebruikt om hun ouders te bereiken voor politieke doelen, gaat voor mij absoluut niet", zegt Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (Groen). Ook sp.a vindt het 'not done'. Katia Segers zei op Twitter: "CD&V stuurt zesjarigen uitnodiging voor Plopsaland. Zelfs indien wettelijk, wat met het ethische aspect? Niet echt mediawijs."

Volgens Steffen Van Roosbroeck, de woordvoerder van de partij, doet CD&V niets wat niet mag. "Zoals elk jaar nodigen we op onze gezinsdag, dit jaar op 22 mei, ook niet-leden uit", klinkt het. "Als mensen zich daar ongemakkelijk bij voelen, dan willen we ons daarvoor excuseren. Onze bedoeling is om gezinnen aan te spreken die geen lid zijn, maar die op die manier misschien wel op een positieve ervaring met onze partij in contact komen."