"Politiek is als sport, soms zijn er wissels"

“Het is als een trainingswissel in het voetbal en dat is niet de leukste kant van de politiek. "Dat zei Bart Tommelein in het VTM NIEUWS over de manier waarop Annemie Turtelboom aan de kant werd geschoven. “Ook in het bedrijfsleven of in de sportwereld komen wel eens situaties voor die op menselijk vlak moeilijk zijn.”

“Ik ben ervan overtuigd dat politiek een ploegsport is en ik heb dan ook aan de minister-president gezegd dat ik er alles aan zal doen om die teamgeest te bevorderen in de Vlaamse regering."

Beslissing biomassacentrale
“Ik ben iemand die niet graag in het verleden kijkt”, zegt Bart Tommelein over het incident waarbij de Vlaamse regering de beslissing over de biomassacentrale in Gent doorduwde voor hij werd aangesteld als minister. “Ze hebben een beslissing genomen die ik ook had willen nemen, dus voor mij was het geen incident. Ik heb het wel besproken met de minister-president en ik hoop dat het zich in de toekomst niet meer herhaalt.”

Turteltaks/tommeltaks
Maar het dossier voor de biomassacentrale in Langerloo is niet te vergelijken met dat van Gent. “Het is niet zomaar een dossier dat van tafel kan geveegd worden of je krijgt schadeclaims. Het belangrijkste voor mij is dat we de doelstellingen voor hernieuwbare energie en voor het klimmaat halen, want ik wil een toekomst voor mijn kinderen en kleinkinderen zonder kernenergie.”

“Zodra we de situatie onder controle hebben en we de middelen niet nodig hebben om de schulden uit het verleden te delgen, gaan we de heffing – de zogenaamde turteltaks of tommeltaks – effectief aanpassen. Wat ons betreft, liefst zo snel mogelijk.”