"Nationale staking is ongehoord"

VBO-topman Pieter Timmermans vindt de plannen voor een nationale staking "ongehoord". Dat zegt hij in De Meulemeester in Debat. "Aan de onderhandelingstafel heb je altijd meer te bereiken dan op straat", besluit Timmermans.

Timmermans heeft ook hevige kritiek op de houding van de vakbonden in het sociaal overleg: "Vorige week zaten we nog samen met de Groep van Tien en na drie kwartier was het al gedaan, terwijl we voorgesteld hadden om samen vragen en bekommernissen aan de regering voor te leggen. Wij hebben bekommernissen en vragen en ik kan begrijpen dat de vakbond die ook heeft. Maar je kan niet zeggen: wij willen sociaal overleg door als uitgangspunt te stellen: wij willen alles van tafel en gaan het nu eens zelf doen."

"Regering luistert niet"
Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir heeft wél begrip voor de staking. "De staking komt er omdat de regering niet naar de mensen luistert", zegt ze, "deze regering doet er maar op los zonder het sociaal overleg te respecteren of rekening te houden met de noden van de mensen."

Kitir hekelt bovendien het feit dat nu "alles in handen van één partner valt: de werkgever." Dit moet volgens haar anders, want "de werkgever heeft de werknemer nodig." Kitir vindt dat beide moeten samenwerken en "bondgenoten" zijn.