Dit is kersvers lid van federale regering

Philippe De Backer heeft in het Koninklijk Paleis de eed afgelegd als nieuwe staatssecretaris voor de Strijd tegen Sociale Fraude, Privacy en de Noordzee. De Backer (Open Vld) volgt in die functie Bart Tommelein op, die op zijn beurt de plaats inneemt van Annemie Turtelboom als viceminister-president in de Vlaamse regering.

Afgelopen vrijdag nam Annemie Turtelboom ontslag als minister van Financiën, Begroting en Energie. Ze stapte op wegens “het te gepersonaliseerd dossier” van de energieheffing, ook wel ‘de Turteltaks’ genoemd. Ook de beslissing over de biomassacentrale in Gent speelde mee.

Bart Tommelein, die staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee was, neemt nu de functie van Turtelboom over in de Vlaamse regering. Vervolgens werd beslist dat Philippe De Backer de functie van Tommelein zou overnemen in de federale regering.

De Backer komt, net als Turtelboom, uit Antwerpen en zetelde in het Europees parlement. Hij legde de eed af in het Nederlands en in het Frans. Maandagnamiddag draagt Tommelein zijn kabinet in de Financiëntoren over aan zijn opvolger.