1 mei: socialisten viseren regering

Sp.a-voorzitter John Crombez en ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw hebben zaterdagavond, op de vooravond van de socialistische feestdag 1 mei, stevige kritiek geuit op de federale regering. "De mensen bijten op hun tanden voor niets. Het is echt genoeg, het moet eerlijker", zei Crombez. De Leeuw kondigde een nieuwe nationale betoging aan voor einde mei.

De socialistische beweging blies zoals elk jaar verzamelen in de Gentse vooruit. De eerste die het podium betrad, was de lokale sp.a-militant Geert dutré. Hij kreeg stevig applaus voor zijn forse uithalen naar federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Hij heeft ons duidelijk laten voelen dat we tweederangsburgers zijn die volgens hem te veel boven hun stand leven en vindt dat we minder inspraak moeten krijgen op de werkvloer."

Tanden bijten
De rode draad in de toespraak van John Crombez was dat het beleid van de regering niet eerlijk is. "De mensen bijten op hun tanden voor niets. En het ergste is dat er volgens u nóg vet op de soep zit. Dat volgens u de mensen nóg boven hun stand leven en dat de mensen nóg inspanningen moeten doen." Volgens Crombez bestuurt de regering voor de diamantairs, de multinationals en de "Panama-fraudeurs".

"Ik vraag me af of u wel beseft wat de mensen van u verwachten: uw job is om eerlijk te zijn, een beleid te voeren voor alle mensen en om onze jongeren hoop en toekomst te bieden. U doet geen van alle drie. Het is echt genoeg, het moet eerlijker! ", zei Crombez. De sp.a-voorzitter somde nog eens de punten op van het "Eerlijk Plan" dat hij enkele dagen geleden voorstelde en waarmee de socialisten een alternatief bieden voor het beleid van de federale en de Vlaamse regeringen.

Gitzwart
De kritiek van Rudy De Leeuw op de plannen van de regering met de 38 urenweek kon op handengeklap rekenen. "Wij laten de 38 urenweek niet los!", riep De Leeuw. Hij toonde zich ook niet opgezet met de "georchestreerde provocaties" van de werkgevers en kondigde een nieuwe nationale betoging aan einde mei. Enkele dagen voor de sociale verkiezingen telt het ABVV meer kandidaten dan in 2012, zei De Leeuw. "Dat zijn vruchten van het sociaal verzet."

Volgens Paul Callewaert, de algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten, wordt 1 mei een feestdag in mineur. "Deze regering beseft niet dat ze op enkele weken vernietigt waarvoor wij, onze ouders en onze grootouders jaren hebben gestreden. Om die reden is deze 1 mei een gitzwarte 1 mei."