Zo reageert politiek op exit Turtelboom

Het ontslag van Turtelboom heeft ook in de politiek heel wat stof doen opzwaaien. Verschillende politici hebben dan ook al gereageerd op haar ontslag.

Bourgeois: "We verliezen fijne collega"
De ministers van de Vlaamse regering reageren verrast op het plotse ontslag van viceminister-president Annemie Turtelboom. "We hebben een fijne collega verloren", zei minister-president Geert Bourgeois in een korte verklaring. Op de inhoudelijke reden van het ontslag gaf Bourgeois geen commentaar.

"Wij waren heel verrast", zei Bourgeois. "Ze heeft mij deze middag opgebeld om te zeggen dat ze haar mandaat neerlegt." "We hadden ministerraad om 14 uur en namens de Vlaamse regering zeg ik dat we verrast hebben gereageerd", zegt Bourgeois. "Met Annemie had ik een goed menselijk contact."

De Vlaamse regering zal de bevoegdheden van Turtelboom collegiaal uitoefenen tot een opvolger de eed heeft afgelegd.

Crevits: "Ik ben verrast"
Ook CD&V-viceminister-president Hilde Crevits was totaal verrast. "We hadden vrijdagmorgen nog een kern over de kinderbijslag en die verliep constructief", luidt het bij Crevits.

Sp.a: "Respect, maar Turteltaks moet weg"
Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke en energiespecialist Rob Beenders respecteren de beslissing van Annemie Turtelboom om ontslag te nemen uit de Vlaamse regering, "maar dat neemt niet weg dat de onrechtvaardige, onnodige en onwettige Turteltaks tot nader order onverkort blijft bestaan".

Vandenbroucke en Beenders merken op dat de zogenaamde Turteltaks voor 20.000 gezinnen neerkomt op een prijsverhoging van liefst 770 euro per jaar. "Veel mensen kunnen dat gewoon niet betalen", luidt het.

Ze hopen dat de Vlaamse regering alsnog een "andere, eerlijke en toekomstgerichte" koers kiest op het vlak van het energiebeleid en de financiering ervan. De Vlaamse socialisten merken nog op dat alle fracties momenteel binnen de Vlaamse klimaatcommissie aan een visie op lange termijn werken. Die kan als basis daarvoor dienen.

Groen: "Niet Turtelboom moet verdwijnen, wel Turteltaks"
Het siert Annemie Turtelboom dat ze haar conclusies trekt, maar zij mag niet de zondebok worden van een falend energiebeleid waar de drie partijen van de regering-Bourgeois verantwoordelijk voor zijn. Zo reageert oppositiepartij Groen op het ontslag van Annemie Turtelboom uit de Vlaamse regering. "Voor ons moest minister Turtelboom niet verdwijnen, wel de Turteltaks", zeggen Vlaams fractieleider Björn Rzoska en energiespecialist Johan Danen.

Ze benadrukken dat Annemie Turtelboom als persoon nooit een probleem heeft gesteld, maar wel de naar haar genoemde energieheffing. "Het zal aan haar opvolger toekomen om die knoop meteen door te hakken. De kritieken op de Turteltaks en het begrotingsbeleid waren inhoudelijk. De bedoeling was en is om tot een rechtvaardiger energiebeleid te komen, waarbij de lasten niet op de gewone gezinnen en de kleine kmo's mogen terechtkomen", zeggen Rzoska en Danen.

Vlaams Belang: "Schuld is collectief"
Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens ziet in het ontslag van Annemie Turtelboom het bewijs van de "onsamenhangendheid" van de Vlaamse regering en het totaal gebrek aan gedeelde visie tussen de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld. "Het ontslag mag dan individueel zijn, de schuld is collectief", vindt Janssens, die een actualiteitsdebat vraagt over het functioneren van de regering-Bourgeois.

Voor de oppositiepartij is de Turteltaks niet de bevoegdheid van één minister, maar van de hele regering en bij uitbreiding van alle partijen die aan de basis lagen van de "groenestroom-schuldenputten".