Minister Turtelboom neemt ontslag

Minister Annemie Turtelboom (Open Vld) stapt op als Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie. Ze stapt op wegens "het te gepersonaliseerd dossier" van de energieheffing, ook wel de 'Turteltaks' genoemd. Ook de beslissing over de biomassacentrale in Gent speelt mee. Dat heeft ze gezegd op een persconferentie na de bekendmaking van haar ontslag. "In het belang van mijn partij geef ik de fakkel door", zegt ze.

Turtelboom was het zwaargewicht van de liberalen in de Vlaamse regering. Naast viceminister-president had ze de portefeuilles van Financiën, Begroting en Energie in handen. Op Twitter postte ze "Loslaten is niet het einde van de wereld, het is het begin van iets nieuws."

'Turteltaks'
De voorbije maanden kwam Turtelboom geregeld onder vuur met de energieheffing die door de oppositie al snel werd omgedoopt tot 'Turteltaks'. Voor het merendeel van de gezinnen komt de bijdrage op de stroomfactuur neer op honderd euro extra per jaar.

Niet enkel de oppositie hekelde de 'Turteltaks'. Ook consumentenorganisatie Test-Aankoop wou de energieheffing aanvechten, nadat een advies van de Raad van State die onwettig verklaarde.

'Freyafactuur' betalen
Turtelboom verdedigde zich vaak met het argument dat iemand de 'Freyafactuur' moest betalen, de kosten die haar voorgangster Freya Van den Bossche (sp.a) als minister van Energie maakte. Bovendien begreep ze niet goed wat Test-Aankoop precies wou bereiken met de juridische stappen.

Biomassacentrale
De laatste maanden was er ook discussie binnen de regering over de biomassacentrale in Gent. Dat Turtelboom net nu ontslag neemt, is niet toevallig gezien er snel een beslissing moet worden genomen in dit dossier. "Dat zal een impact hebben op de hoogte van de heffing", zei Turtelboom.