Regering wil 'normale situatie' aan luchthaven

Premier Charles Michel heeft deze ochtend de nationale veiligheidsraad samengeroepen om met de topministers de bewaking van Brussels Airport te bespreken. Want de lange wachtrijen door de pre-screening zijn onhoudbaar. We moeten weer naar een weliswaar veilige, maar normale situatie.

Zelfs de politie, die zelf de screening geëist heeft, geeft toe dat dit niet de beste manier van werken is. Bovendien vergt de situatie de inzet van te veel politiemensen, die al overbevraagd zijn.

"Maatschappij blijven dienen"
De pre-screening op Zaventem kost momenteel te veel geld en vraagt te veel van de politie. Eigenlijk is er een tekort van 22% aan politiemensen. Dat wordt enigszins opgevangen door collega's die op vrije dagen toch komen werken, maar dan nog is er een tekort van 15%.

Commisaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle zegt dat het inderdaad een moeilijke situatie is, maar roept op tot solidariteit onder de politie. "We zitten op een zeer moeilijke situatie op dit moment. We hebben de transmigratie en de terrorismedreiging, onze veiligheidstoestand is dus niet gemakkelijk. Maar we moeten verder en we moeten de maatschappij dienen, en dat zullen we ook doen."