Commissie bezoekt vrijdag plaats van aanslagen

Patrick Dewael (Open Vld), kersvers voorzitter van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart, wil met de leden van de commissie de plaats van de aanslagen, de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek, bezoeken. Dat heeft hij gezegd VTM NIEUWS. Hij hoopt tot krachtige aanbevelingen te kunnen komen, waarbij we "boven het partijbelang uitstijgen".

Dewael, die afgelopen donderdag tot voorzitter van de commissie werd aangeduid, vindt het geen probleem dat hij als lid van de meerderheid de commissie voorzit. "In zo'n commissie moeten de leden boven zichzelf en hun partijbelang kunnen uitstijgen. Als de oppositie en de meerderheidsfracties denken dat ze elke week manoeuvres gaan moeten uitvoeren om de regering in moeilijkheden te brengen, dan zijn ze fout. Dat zal niet gebeuren in onderzoekscommissie.”

Commissie-Dutroux
Er wordt vaak verwezen naar de commissie-Dutroux. Marc Verwilghen was toen voorzitter en lid van de oppositie. “Er zijn in het verleden ook verschillende parlementaire commissies geweest die geleid werden door iemand van de meerderheid én geleid hebben tot goede resultaten. Het komt er op aan dat je in een zoektocht naar het verleden uitzoekt wat er foutgelopen is en dat je een zoektocht start naar de waarheid. In een tweede fase moet je kunnen komen tot krachtige aanbevelingen."

“We moeten afdoende antwoorden kunnen geven op deze vorm van criminaliteit”, luidde het. Dat er verschillende politieke meningen zijn over de structuur van politiezones in Brussel is één zaak, maar "je mag niet de fout maken om op voorhand te zeggen waar je gaat uitkomen". Het is belangrijk om eerst voor- en nadelen af te wegen, dixit Dewael.

Resultaten
De commissie moet tegen eind dit jaar met resultaten komen. “Dat is krap: we moeten experten aanduiden, we gaan de eerste werkzaamheden plannen, we gaan ter plaatse gaan in Maalbeek en in Zaventem, de experten moeten ons een tijdslijn voorleggen en dan gaan we starten met de verhoren. Maar het moeilijkste komt altijd op het einde: het trekken van politieke conclusies."