François Bellot volgt Galant op

François Bellot is de opvolger van Jacqueline Galant als federaal minister van Mobiliteit en Transport. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Bellot heeft de voorbije jaren vooral veel dossierkennis opgedaan over de NMBS.

Galant gaf deze week haar ontslag, nadat bleek dat ze de Kamer verkeerd had ingelicht over de veiligheid van onze luchthavens. De MR heeft enkele dagen genomen om een opvolger voor haar te zoeken en heeft die nu ook gevonden in de persoon van François Bellot.

Wie is Bellot?
Bellot is sinds 2001 de burgemeester van Rochefort en heeft al een lange staat van dienst. De ingenieur zetelde lang in de Kamer, waar hij tien jaar in de commissie Infrastructuur zat en zo dus dossierkennis over de NMBS opdeed. Hij was ook voorzitter van de commissie die het treinongeval van Buizingen onderzocht. "Nog nooit minister, maar wel al een pak dossierkennis, die nodig is voor deze moeilijke portefeuille", zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester.

Galant nooit gezien bij crisissen"
Bij de NMBS reageert het personeel voorzichtig positief op de aanstelling van Bellot tot minister van mobiliteit. De vakbonden hopen op een frequenter en beter contact met hem dan met Galant. "We hebben in totaal maar drie keer contact gehad met minister Galant. In crisissituaties hebben we haar zelfs nooit gezien", zegt Luc Piens van ACV TRANSCOM. "Bellot daarentegen is al tien jaar bezig met spoorwegen. We hopen dat hij eenzelfde openheid hanteert in de toekomst, als die hij in het verleden heeft getoond."

Waarom stapte Galant op?
Jacqueline Galant gaf deze week haar ontslag, nadat enkele rapporten een vernietigende analyse maakten van de veiligheid op onze luchthavens. Galant zou meermaals geweigerd hebben meer middelen vrij te maken voor de veiligheid. Premier Charles Michel aanvaardde het ontslag van Galant en zei dat het "onaanvaardbaar is dat een minister mij verkeerd informeerde."