Crombez: "De Wever doet net als Erdogan"

De rel in Duitsland rond de komiek Jan Böhmermann heeft weerklank tot in ons politieke landschap. Sp.a-voorzitter John Crombez sneert naar zijn collega-voorzitter van N-VA, Bart De Wever. Hij verwijt De Wever dat hij zich net als de Turkse president Erdogan gedraagt, omdat hij in het verleden klacht indiende tegen meningen.

De Wever noemde de beslissing van de Duitse regering om Böhmermann te laten vervolgen gisteren "verschrikkelijk". Volgens de N-VA-voorzitter is het een aanval op de democratie, terwijl er "over het recht op humor niet gediscussieerd kan worden." Maar volgens s.pa-voorzitter Crombez heeft De Wever in het verleden dat recht zelf aangevochten. "Hij heeft zelf strafklachten ingediend tegen mensen die hard uithaalden naar hem. Als hij nu zegt dat we moeten opkomen voor de vrije meningsuiting, dan is dat een kritiek van Bart De Wever op Bart De Wever zelf", klinkt het scherp. "Hij doet net zoals Erdogan doet."

Holocaustontkenner
Crombez verwijst onder andere naar de klacht uit 2008. Toen stapte De Wever naar het Centrum voor Gelijke Kansen, nadat de krant Le Soir hem had vergeleken met Hitler. Maar De Wever zet daar tegenover dat het toen niet over humor ging, maar over feitelijke beschuldigingen: "Als je op een heel ernstige manier beschuldigd wordt van een misdrijf, dan mag je dat niet over je kant laten gaan. Le Soir noemde mij een holocaustontkenner, in een serieus artikel. Ik vind het erg dat daar nu twijfel over gezaaid wordt."