Dossier Aanslagen Brussel

Wordt dit de opvolger van Galant?

Wie federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant na haar ontslag zal opvolgen, is nog niet bekend. Een naam die valt is die van de 42-jarige Denis Ducarme. “Hij is een sterk politieke figuur en komt uit Henegouwen, de streek waar Galant vandaan komt. Want dat is ook belangrijk bij de evenwichten in de verdeling van ministerposten”, aldus VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester.

Ook de naam van Jean-Luc Crucke doet de ronde. Hij zetelt op dit moment in het Waalse parlement, maar is niet echt bekend in Vlaanderen. Ook de burgemeester van Rochefort François Bellot en Waals parlementslid Pierre-Yves Jeholet worden genoemd. 

“Het zal hoe dan ook een MR-politicus worden, maar de talenten liggen daar niet zo dik bezaaid”, zegt De Meulemeester, “De premier moet al voor zes ministers zorgen want er moeten evenveel Franstalige als Nederlandstalige ministers zijn. Waarschijnlijk komen we in de loop van de dag wel te weten wie haar opvolger wordt. Het is alleszins de partij MR die daarover beslist.”

De kans bestaat ook dat Michel huidige ministers doorschuift. Zo zouden minister van Middenstand en Landbouw Willy Borsus of minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine de zwaardere portefeuille van Galant kunnen krijgen.