Galant in toppolitiek: incidentrijk parcours

Jacqueline Galant (MR) stapt op als minister van Mobiliteit. Galant kwam ondanks haar gebrek aan bestuurservaring buiten de lokale politiek in de regering als vertrouweling van premier Michel. Na een turbulente periode als minister lijkt dit het tijdelijke einde van haar carrière in de nationale politiek.

Galant kreeg als kind de politiek met de paplepel mee. Haar vader was jarenlang burgemeester van Jurbise en vanaf haar 27ste mocht ook zij de sjerp dragen. Tot drie keer toe won Galant de absolute meerderheid in haar gemeente.

NMBS hervormen
In 2003 deed ze haar intrede in de Kamer, waar ze zich specialiseerde in de dossiers naturalisatie, migratie en veiligheid. Elf jaar later treedt Galant aan als minister van Mobiliteit in de regering-Michel. Ze krijgt de grote uitdaging om de nodige hervormingen in de NMBS door te voeren.

Brokkenparcours
Maar Galant kreeg het vanaf het begin niet gemakkelijk in de regering. In november komt ze in opspraak door een samenwerking met het peperdure advocatenkantoor Clifford Chance. Volgens de oppositie volgde Galant niet de juiste regels bij de aanstelling van het kantoor en was er geen openbare aanbesteding. De minister zelf ontkende dit met klem.

Ook binnen de coalitie kreeg Galant het zwaar te verduren. In februari hakte de N-VA nog fors in op Galant omdat ze maar geen vooruitgang boekt in cruciale dossiers. "Het is geen kwestie van competentie of niet kunnen, eerder van niet willen", klonk het toen.

Veiligheid luchthavens
Na de aanslag op Brussels Airport rijzen er ernstige vragen bij de veiligheid op de luchthavens. Wanneer blijkt dat het kabinet-Galant op voorhand meermaals de vraag om extra middelen en mensen te voorzien negeerde, wordt haar positie onhoudbaar. Ze dient haar ontslag in bij premier Michel.