Dossier Aanslagen Brussel

Federaal minister Galant neemt ontslag

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft haar ontslag ingediend. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Koning Filip heeft het ontslag aanvaard, zegt premier Charles Michel. Galant heeft gereageerd in een persconferentie en zegt "gechoqueerd" te zijn door "de kruistocht van Laurent Ledoux" om haar in diskrediet te brengen. Galant kwam de afgelopen dagen in opspraak nadat vernietigende rapporten over de veiligheid op Belgische luchthavens uitlekten. De minister zou herhaaldelijk geweigerd hebben om meer mensen en middelen vrij te maken.

Premier Michel vertelde in een persconferentie dat de koning het ontslag van minister Galant heeft aanvaard. Michel kon "niet aanvaarden dat de minister hem niet correct geïnformeerd heeft." Hij bedankte Galant voor al het werk en voor de "waardige manier" waarop ze deze beslissing nam.

Daarnaast benadrukte de premier ook dat de regering er alles aan doet om de veiligheid van de burgers te garanderen: “Al voor de aanslagen in Zaventem en Brussel hebben we extra maatregelen genomen. Zo werd er 17,8 miljoen euro extra uitgetrokken om de veiligheid te verbeteren in de stations en werden 35 extra equivalenten op de luchthaven ingezet.”

"Gechoqueerd door kruistocht tegen mij"
Galant zelf gaf ook een korte persconferentie op haar kabinet over haar ontslag. Daarin haalde ze zwaar uit naar de voormalige topman van de FOD Mobiliteit Ledoux. Hij voerde volgens haar "een kruistocht om haar in diskrediet te brengen" en "gebruikte" daarvoor de aanslagen. "De georchestreerde en theatrale verwarring van de afgelopen 48 uur beletten sereen voort te werken", zei ze ook.

In nauwe schoentjes
Gisteren stapte Ledoux op uit protest tegen het beleid van Galant. Hij zou haar meermaals om extra investeringen in de veiligheid op de luchthavens hebben gevraagd.

Oppositiepartijen Groen en Ecolo lekten gisteren nog nieuwe documenten, die volgens hen bewijzen dat Galant van haar administratie wel degelijk officieel de vraag kreeg om extra geld voor de veiligheid van de luchthavens. Volgens de groenen loog Galant dus wanneer ze zei dat ze geen formele vraag had gekregen.

Lees ook: "Galant wilde niet extra investeren"

Calvo: "Eerst veiligheid, dan opvolger"
Kristof Calvo, kamerfractieleider voor Groen: “De minister heeft de premier en het parlement voor gelogen, dus aanblijven kon niet meer.” Calvo vindt het veel belangrijker dat er wordt ingezet op de veiligheid van de burgers dan wie de opvolger van Galant wordt.

“Het feit dat de minister ontslag neemt, betekent dat er fouten zijn gemaakt en het is goed dat zij haar verantwoordelijkheid neemt.”, zegt Meryame Kitir fractieleider van sp.a. “Het ontslag geeft wel geen antwoord op de vragen die openblijven en voor ons is het belangrijk dat er antwoorden komen als we de veiligheid van de luchthavens willen verhogen.”