N-VA en Groen willen Panama Papers uitspitten

Groen reikt de hand uit naar N-VA voor het realiseren van een parlementaire onderzoekscommissie naar de Panama Papers. Dat werd duidelijk in ‘De Meulemeester in Debat’. “Laat ons samen een tekst maken, laat ons samen het parlement overtuigen”, aldus Kristof Calvo.

“Dit is buiten alle proporties. De schaal stoot tegen de borst, zeker nu blijkt dat Dexia de hofleverancier is. Een onderzoekscommissie is het aangewezen middel om dat uit te spitten”, zegt N-VA-kamerlid Peter Dedecker. En daarvoor vindt hij steun bij Groen: “Wij zijn al sinds de eerste ontdekking vragende partij. De boosheid die ik deze week heb gevoeld is immens. Dit gaat over 700 landgenoten die betrokken zijn, families die telkens weer opduiken. We moeten die boosheid omzetten in actie. De deur staat op een kier, we gaan die nu openbeuken”, aldus een strijdvaardige Kristof Calvo.

Wat met CD&V en Open Vld?
De andere meerderheidspartijen, CD&V en Open Vld, houden de boot af. “We moeten de grenzen van meerderheid en oppositie overstijgen en op zoek naar een brede consensus”, fietst Dedecker wat rond de vraag heen. Vreest CD&V niet dat het ACW geraakt wordt door wat er bovenkomt bij Dexia? “Het kan niet de bedoeling zijn om naar één specifiek geval te kijken. Het gaat niet enkel over Dexia, maar het is veel breder”, aldus Dedecker.

Wisselmeerderheid
Maar de uitgestoken hand van Groen houdt hij toch wat af. “Wisselmeerderheden zijn nooit gezond in een parlement”, zegt Dedecker. “Nu klinkt u als een minister van Staat”, gooit Calvo meteen terug. “We moeten samen aan tafel zitten en een tekst opstellen om het parlement te overtuigen. Ik heb er genoeg van dat er mensen zijn die hun belastingen niet betalen.”

65 miljoen, te weinig?
Vandaag gaf minister Johan Van Overtveldt tekst en uitleg in de Kamer over de Panama Papers en de strijd tegen fiscale fraude. Een pakket van extra maatregelen moeten die strijd opvoeren. Zo komen er extra ambtenaren om de dossiers sneller te behandelen, komt er een speciale task force en zullen digitale boekhoudkundige gegevens als bewijs gebruikt kunnen worden.

Maar feit is dat er in de begrotingscontrole amper 65 miljoen euro staat ingeschreven als opbrengst van de strijd tegen fiscale fraude. “Dat is peanuts, echt peanuts”, sneert Calvo. “Van Overtveldt saboteert de fiscale rechtvaardigheid. Het lijkt wel alsof er geen internet was in Hertoginnedal, alsof ze niet gelezen hebben wat er boven gekomen is. Dan komen ze met 65 miljoen euro. Er moet geen tand bijgestoken worden, maar een heel gebit.” Dedecker slaat terug: “Ik vind het heel vreemd wat u nu zegt. Uw partij heeft ook aan het roer gestaan van dit land. De kaaimantaks is er niet gekomen onder paars-groen, wel onder N-VA.”