Eerste stap naar onderzoekscommissie

De plenaire Kamer heeft de eerste formele stap gezet voor de oprichting van een onderzoekscommissie over de aanslagen in Brussel. Ook de Kamercommissie Justitie heeft dinsdagnamiddag unaniem het licht op groen licht gezet. Donderdag moet de plenaire Kamer hetzelfde doen. Nadien kan de commissie dan van start gaan.

Oppositiepartijen PVDA en Vlaams Belang toonden zich misnoegd dat zij geen zitje krijgen in de commissie. "Wat hebben jullie te verbergen?", wierpen ze de andere partijen voor de voeten. Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld beslisten twee dagen na de aanslagen van 22 maart om een onderzoekscommissie uit de grond te stampen. 

De commissie zal werk maken van een reconstructie van de feiten, een analyse van de hulpverlening meteen na de aanslagen, een grondige doorlichting van de veiligheidsarchitectuur en een onderzoek naar de diepere oorzaken van radicalisering. PVDA en Vlaams Belang krijgen geen zitje in de nieuwe commissie. Om het werk niet nodeloos te bemoeilijken, luidt het binnen de meerderheid. Beide oppositiepartijen zijn niet te spreken over de beslissing.