"Antwerpen in opperste staat van paraatheid"

Antwerpen wordt de afgelopen weken nadrukkelijk genoemd als mogelijk doelwit van terroristische aanslagen. “We doen alles wat we kunnen, en we zijn in opperste staat van paraatheid”, beaamt burgemeester Bart De Wever in de studio van VTM NIEUWS. Tegelijk waarschuwt hij dat die geruchten het gewone leven niet mogen overheersen. “Elke dag komen er meldingen binnen via sociale media, mensen die in Syrië zitten en familie berichten sturen. Dat is onhoudbaar. Als je dat elke keer in de media zet, krijg je een angstpsychose – en dat is net wat ze willen.

Daarnaast gaf de Wever de Franstalige partijen - en daarmee ook de premier - nog een veeg uit de pan. Voor De Wever is het eenmaken van de Brusselse politiezones een evidentie, "maar je botst op de realiteit dat geen enkele Franstalige partij in België dit vandaag wil, hoe onbegrijpelijk het ook is. Als hoofd van het grootste politiekorps zou ik niet weten hoe ik het zou moeten aanpakken als er meerdere zones zouden zijn. Als ik een politiecollege had dat met 19 mensen moest beslissen, dat zou onwerkbaar zijn."

"Contrast tussen Brussel en Antwerpen erg groot"
Met het Kanaalplan kondigde minister Jan Jambon aan Molenbeek en de andere Brusselse gemeenten uit te willen kuisen, maar dat bleek moeilijker dan verwacht. "Het is er natuurlijk ver gekomen. Men heeft er een beleid gevoerd dat men niet eens weet wie er woont, alles wordt er getolereerd. Ik mag hopen dat we in Antwerpen de zaken beter onder controle hebben", zegt Bart De Wever.

"Er kan altijd iets gebeuren, maar het contrast tussen Antwerpen en Brussel is toch wel erg groot . In veiligheidssituatie, opvolging van deze doelgroep, en preventiebeleid denk ik dat we in Antwerpen het veel beter hebben aangepakt dan in Brussel, waar alles op zijn beloop werd gelaten en waar de minste kritiek afgedaan werd als racisme."

"Hoop dat Syriëgangers zo snel mogelijk sneuvelen”
Volgens een peiling van VTM NIEUWS vindt 74% van de Vlamingen dat de regering te laks is geweest tegenover religieus extremisme. De Wever is het daar roerend mee eens. “Maar het is een van de moeilijkste kwesties die je kan hebben in een vrije samenleving. Mensen kunnen misbruik maken van die vrijheid om extreme ideeën te verspreiden. En dat is ook hun vrijheid. Het is niet verboden om extremist te zijn, het is verboden om geweld te plegen en op te roepen tot haat en geweld."

“Je kan daar heel weinig aan doen. De vrijheid kan je niet inperken voor sommigen, je kan dat alleen voor iedereen. Waar het wel aan schort is de opvolging van sommige mensen die gewoon gevaarlijk zijn. Dat zie je bij El Makhoukhi deze week. Niemand begrijpt dat zulke sujetten na zo’n korte tijd vrij rondlopen", zo klinkt het. Ook Syriëstrijders moeten voor hem streng aangepakt worden: "Mensen die nu nog in Syrië zitten, ik hoop dat die daar zo snel mogelijk sneuvelen. Als die terugkomen, moeten die gewoon de gevangenis in voor een heel lange tijd. Iets anders is onaanvaardbaar.