De Wever: "Binnenkort weer 3 miljard zoeken"

Wanneer over 2 maanden de nieuwe begrotingsgesprekken starten, zal er opnieuw meer dan 3 miljard euro gezocht moeten worden. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in de studio van VTM NIEUWS. Deze week kondigde de regering nog een pakket maatregelen aan om het begrotingsgat van 2,2 miljard dicht te rijden.

De Wever is ook duidelijk over waar dat geld vandaag moet komen. “Wat ons betreft: door uitgaven te verminderen. We hebben acht miljard lastenverlaging op arbeid goedgekeurd. Het is een huzarenstuk om de begroting op koers te houden, en dat lukt ons eigenlijk niet goed genoeg. Nu hebben we weer enorme bijsturingen moeten doen, we zullen zien of die volstaan. Maar voor de volgende jaren is het nog meer, en zal er opnieuw moeten hervormd worden.”

“Het is niet gezellig nu om te besturen. Men had in dit land al veel langer moeten hervormen. We zullen dat nu moeten doen, tot de laatste minuut van deze regering. Men kan er wat mij betreft morgen al aan beginnen, het heeft geen zin om het uit te stellen”, aldus De Wever.

"Jacht op fraude is geopend"
De verhoging van de accijnzen op tabak en diesel zijn volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever enkel heel kleine bedragen in vergelijking met de andere besparingen. Hij voegde er wel aan toe dat hij het volkssentiment begrijpt en deelt als gevolg van de publicatie van de Panama Papers. “Het is zeer moeilijk te aanvaarden dat er een heel klein deel van de bevolking is dat aan alles schijnt te willen ontsnappen”, zei hij. Dat is voor De Wever ethisch onaanvaardbaar, de jacht op fraude open verklaarde. Hij verwees daarmee naar de Kaaimantaks en naar een reeks maatregelen die minister van Financiën Vanovertveldt heeft ingevoerd tegen fiscale fraude. De Panama Papers zullen ook van dichtbij onderzocht worden.

"Het is niet zo dat de pensioenen zullen verminderen, mensen zullen langer moeten werken voor hun pensioen", zei De Wever over de pensioenhervormingen. Volgens hem zijn de hervormingen van het ambtenarenpensioen nodig om de sociale zekerheid sociaal en zeker te houden. "Een ambtenaar werkt gemiddeld 37 jaar voor zijn pensioen, in de privé is dat 42 jaar", zegt De Wever. Volgens hem is het de bedoeling geleidelijk een aantal voordeelstatuten van het overheidspersoneel af te bouwen. Maar het klopt volgens De Wever niet dat de ambtenarenpensioenen zullen verminderen. "Men zal wel wat langer moeten werken voor zijn pensioen", klinkt het.